17.07.2024.
HomeSvijetPoginula kćerka Putinovog bliskog saradnika Aleksandra Dugina: Darija stradala u eksploziji automobila

Poginula kćerka Putinovog bliskog saradnika Aleksandra Dugina: Darija stradala u eksploziji automobila

Kćerka istaknutog ruskog filozofa Aleksandra Dugina navodno je poginula u eksploziji automobila u kojem je trebalo da se nalazi njen otac.

U večernjim satima 20. avgusta u Podmoskovlju automobil marke Land Cruiser Prado, u kom se navodno nalazila Duginova kćerka Darja dignut je u zrak.

Prema za sada dostupnim informacijama, incident se dogodio u oblasti sela Bolšiji Vjazemi u blizini Moskve u gradskom okrugu Odintsovo. Vlasnica automobila Darija Dugina, koja se nalazila u vozilu, navodno je preminula na licu mjesta.

Aleksandar Dugin je poznat kao ruski filozof i publicista koji podržava fašistički pravca, a u ruskoj javnosti je poznat i po bliskoj vezi sa predsjednikom Vladimirom Putinom, na koga navodno ima veliki uticaj.

  • Aleksandar Dugin: Bliski saradnik Vladimira Putina
  • Aleksandar Dugin: Bliski saradnik Vladimira Putina   FOTO: AGENCIJE

Darja Dugina, kao i njen otac, bavila se novinarstvom, filozofijom i politikologijom. U julu 2022. godine Aleksandar Dugin našao se na listi osoba kojima je Velika Britanija uvela sankcije zbog sukoba u Ukrajini.

Aleksandra Dugina (60) često nazivaju “Putinov mozak” ili “Raspućin” zbog njegove bliske veze sa predsjednikom Rusije. On je bivši glavni urednik pro-putinovske TV mreže Cargrad i za njega se kaže da je mozak tekuće invazije na Ukrajinu, prenosi Daily Mail.

Iako nema formalnu ulogu u vladi, za krajnje desničarskog pisca se kaže da snažno utiče na Putina, posebno kada je u pitanju propaganda. On je zaslužan za davanje novog života terminu Novorosija (Nova Rusija), koji je usvojio Putin da bi opravdao svoju aneksiju Krima – nakon što ga je Dugin naširoko koristio 2013. i 2014. godine

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti