Pluća “stradaju” od usamljenosti, jetra od “ljutnje”: Evo kako EMOCIJE uništavaju organe

0

U tradicionalnoj kineskoj medicini postoji teorija da svaki organ u ljudskom tijelu pogađaju određene emocije, a naučna istraživanja pokazala su ona ne postoji bez razloga. Kako se pokazalo, iako se emocije mijenjaju i smjenjuju, one ostavljaju posljedice na neke od vitalnih organa organizma.

Kako negativne emocije utiču na tijelo?
Svakodnevno doživimo i do stotinu različitih emocija, a da čak to i ne primjetimo. Emocije direktno utiču na rad unutrašnjih organa. Pored toga, specifična emocija povezana je sa određenim organima.

Često pričamo o tome kako stres utiče na ljudsko tijelo, ali nije mnogo poznato o uticaju različitih emocija na određene organe. Kako se tvrdi u tradicionalnoj kineskoj i antičkoj grčkoj medicini, oni su i te kako povezani, a i manjim naučnim studijama proteklih godina se pokazalo da neka veza bez sumnje postoji.

Tako je poznato da astmatičari moraju da se čuvaju svih intenzivnih emocija, poput uzbuđenja i ljutnje jer one mogu da budu okidač za astmatični napad, a stres im izaziva pogoršanja u čak 43 odsto slučajeva!
Koje su još neke poznate veze između organa i emocija?

Slezena
Ovaj organ je važan deo imunog sistema i ponaša se kao filter krvi i uklanja stara krvna zrnca i nečistoće iz tijela. Šta utiče na nju? Svaki preterani mentalni “rad”, kao što su briga, opsesivno razmišljanje o istoj temi ili kajanje.

Pluća
Pluća su jedan od vitalnih organa i služi za unos kiseonika i izbacivanje ugljen-dioksida iz organizma. Šta utiče na njega? Tuga, žalost, usamljenost.

Jetra
Funkcije ovog ogana su brojne, a najznačajnije su metabolička i hemodinamska uloga, a utiče i na koagulaciju, detoksikaciju, stvaranje žuči itd. Šta utiče na nju? LJutnja, razdražljivost, frustracija, ozlojeđenost.

Srce
Organ koji pumpa krv kroz tijelo sinonim je za život, zdravlje i izdržljivost.
Šta utiče na njega? Povezano je sa svim emocijama, ali na njega najsnažnije djeluju radost, ali i depresija, nesanica, očajanje, bezvoljnost.

Bubrezi
Služe za uklanjanje toksina iz organizma i stvaranje mokraće
Šta utiče na njih? Strah, nesigurnost, osjećaj izolovanosti.

Žučna kesa
Ona predstavlja rezervoar žuči, materije bogate holesterolom i žučnim kiselinama, koju izlučuje jetra i koja služi za varenje masti i lipida iz hrane. Šta utiče na nju? Iznenadne burne emocionalne reakcije kao što je šok.

 

(Srbija Danas)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here