Pivo štiti vaše srce..

0

 

Voljeli ga ili ne, činjenica je da pivo ima više zdravstvenih koristi. Imajte na umu staru izreku da je “sve u umjerenosti” – u suprotnom, prevelike količine piva mogu imati negativan efekat na vaše srce, jetru i kosti.

Ali, šta se smatra umjerenom količinom piva? Za muškarce to je pola litre dnevno, a za žene 250 ml. Dakle, dok god ne pretjerujete, evo nekoliko zdravstvenih koristi piva.

Pivo sadrži prirodne antioksidante i vitamine, a tamna piva ih sadrže u većim količinama od svijetlih.

Dobro je za srce

Rastvorljiva vlakna u pivu mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Poput drugih namirnica bogatih vlaknima (kao što su ovas i ječam), pivo može smanjiti nivo lošeg holesterola u organizmu.

Hidracija

Pivo je odličan način da ostanete hidratizirani, jer sadrži više od 90% vode, a nedavna istraživanja pokazuju da ono može spriječiti i stvaranje kamena u bubregu. To je najvjerovatnije zbog visokog sadržaja vode u pivu i njegove sposobnosti da spriječi dehidraciju.

Jačanje kostiju

Istraživanja pokazuju da pivo može pomoći u jačanju kostiju. Naime, ovo osvježavajuće piće sadrži silicijum koji se povezuje sa boljom gustinom kostiju.

 

 

 

 

 

 

minimagazin