Pet faza ljubavi: Parovi uglavnom odustaju u trećoj..

0

Psiholog Jed Diamond objasnio je pet faza ljubavnih odnosa. Prve dvije su prema njemu najljepše, a poslije treće dolaze problemi – tada parovi ili ostanu zajedno ili se raziđu

Prava ljubav – je li ona nešto što padne s neba ili se ipak treba malo potruditi da veza koja je u početku prštala emocijama poživi? Zapitao se to i psiholog Jed Diamond. Istraživao je čak 40 godina i zaključio da puno ljudi pronađe pravu ljubav, ali mnogi ne prežive pet

1. Zaljubljivanje
Hormoni sreće preplave tijelo, partner postaje idealna osoba za život. Sve želje i nade su usmjerene u njega. On nema mana jer ga gledate kroz ružičaste naočale, što je normalno u toj fazi. Partneru vjerujete bez dvojbe i očekujete da vam ispuni svaku želju. Upozorenja sa strane ne shvaćate ozbiljno i niste oprezni.

2. Postajete par

Osjećate jaču ljubav jedno za drugo i počinjete zajednički život. Polako imate utjecaj na sve aspekte partnerovog života jer ste stalno zajedno. U vezi vlada sklad i veselje. Nakon nekoliko mjeseci ili godina možete dobiti djecu koja će dodatno ojačati vezu između vas dvoje. Osjećate se voljeno, sigurno i zaštićeno. Uvjereni ste da je to vaša srodna duša.

3. Razočaranje
Nade se polako urušavaju, čini vam se da osjećaji nepovratno nestaju. Partner postaje predvidiv i njegovo ponašanje počinje vam ići na živce. Imate želju napraviti predah od partnera ili čak sumnjate da je on onaj pravi. U mislima počinje bujati ideja o prekidu, o besmislenosti te veze u kojoj nije ostalo ništa vrijedno borbe.

4. Prava, trajna ljubav

Ako ste preživjeli treću fazu došli ste do toga da se borite za svoju vezu iako ste bili sumnjičavi je li ona prava ili nije. Tada nastupa oslobađanje uma od onoga kako ste prije zamišljali partnera i prihvaćanje onoga kakav on zaista je. Prihvaćate i razumijete njegove mane. Rane polako zacjeljuju i veza je opet sve bolja.

5. Znate da je to – to
Došli ste u fazu duboke, iskrene i jake ljubavne veze. Prebrodili ste teškoće i dobili osjećaj da ste vas dvoje toliko moćni da bi mogli i svijet mijenjati ako poželite. Ne živite samo da bi preživjeli, već uživate u zajedničkom životu.

Puno toga radite zajedno i to vas ispunjava pozitivnom energijom. Nadopunjavate se i imate osjećaj kao da ste jedno. Sada znate da je baš taj partner vaša srodna duša s kojom ćete provesti život, prenosi BrightSide.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here