Ovu namirnicu jedete svaki dan, a ne znate da je glavni krivac za višak kilograma

0

 

U novom istraživanju Univerziteta Navara u Španiji naučnici su otkrili da svega tri kriške bijelog hljeba dnevno gotovo za polovinu povećavaju vjerovatnoću prekomjerne težine. Pratili su težinu skoro 10 hiljada ljudi tokom pet godina i studijom su otkrili da su dovoljne tri kriške bijelog hljeba za prekomernu težinu, a s druge strane, hjleb od cjelovitih žitarica uopšte ne dovodi do debljanja.

Hljeb glavni krivac viška kilograma
Utvrđeno je da osobe koje dnevno pojedu 120 grama ili više bijeloga hljeba za 40 posto povećavaju verovatnoću da će biti pretile, za razliku od osoba koje nedeljno jedu 60 grama ili manje bijelog hleba. Pošto jedna kriška bijelog hljeba prosječno teži 40 grama, to znači da svega tri kriške bijelog hljeba dnevno mogu drastično povećati šanse za nakupljanjem viška kilograma.

Ovi rezultati mogli bi zabrinuti mnoge koji dan započinju kriškom bijelog hleba, a za ručak najčešće pojedu sendvič. Naučnici smatraju da on ne izaziva osjećaj sitosti, što se na kraju odražava na struku. Bijeli hljeb sadrži u pravilu manje korisne hranjive materije te može sadržati dodatni šećer, a ponekad i veće količine soli.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here