Ovo voće ima izobilje proteina..

0

Prema istraživanjima, žene bi na dnevnoj osnovi trebalo da unose 46 grama proteina dnevno a muškarci oko 56 grama. Kada razmišljate o proteinima, vjerovatno mislite da njih ima samo u mesu, morskim plodovima, mahunarkama, tofu siru i orašastim plodovima.

Međutim spisak se tu ne završava, jer proteina u dobrom procentu ima i u voću. Iako su navedene namirnice one koje sadrže najveću količinu proteina u sebi, u slučaju da ste na ograničenom režimu ishrane ili da ste na neku od njih alergični, dobro je znati da proteine možete da pronađete i u voću. Koje voće ima najveći procenat proteina?

Guava

Istinska tropska poslastica, guava sadrži oko 4 grama proteina u sebi, što je čini voćkom na samom vrhu onih koje u sebi imaju najviše proteina. Guava je vrlo slatka i sadrži dosta vitamina C kao i vlakana, a kod nje je preporučljivo jesti i koru i semenke.

Avokado

Verovatno znate da avokado predstavlja odličan izvor zdravih masti. Međutim da li ste znali da on sadrži i 3 grama proteina u sebi? Bogat vlaknima, magnezijumom, niacinom i vitaminima C, E i K avokado je izvrsna kombinacija masti i vlakana koja će vas držati site satima.

Kajsija

Svježe kajsije u sebi sadrže do 2 grama proteina. Ovo koštunjavo voće je dobar izvor kalijuma i vitamina A, C i E, pri čemu je posebno dobro za zdravlje očiju i kože. Takođe vlakna koja se nalaze u kori kajsije i u njenom središnjem delu podstiču dobro varenje.

Kupine

Samo jedna šolja svežih kupina ima oko 2 grama proteina u sebi. U njima ćete pronaći i skoro 50 % preporučene doze vitamina C kao i visok nivo antioksidanata koji se bore protiv slobodnih radikala. U njima ima i čak 8 grama vlakana zbog čega se osjećate poprilično sito nakon manje količine pojedenih kupina.

 

 

 

 

 

novosti.rs