Ovo su tri najbolja začina za zdravlje srca

0

Svaki put kad donesete svjesnu odluku da jedete ribu, povrće, voće, orašaste plodove i cjelovite žitarice, činite korak naprijed u zaštiti zdravlja srca. No, osim namirnica na vašem tanjuru, važnu ulogu u održavanju zdravlja srca mogu imati i ljekovite biljke. U svojoj knjizi „Radical Longevity: The Powerful Plan To Sharpen Your Brain, Strengthen Your Body, and Reverse the Symptoms of Aging” liječnica i nutricionistica Ann Louise Gittleman ističe tri biljke čija je svakodnevna uporaba od velike koristi za zdravlje srca.

1. Češnjak

Osim što ima bogat okus, češnjak ima mnoštvo svojstava korisnih za zdravlje srca. Sadrži velik broj minerala u tragovima, uključujući bakar, željezo, cink, magnezij, germanij te, naročito, selen. A sadrži i sumporne tvari, vitamine A i C, vlakna te razne amino kiseline. Sve u svemu češnjak ima više od stotinu biološki korisnih kemikalija – kaže dr. Gittleman. Kad je riječ o zdravlju srca, dokazano je da češnjak pomaže u sprečavanju nastanka krvnih ugrušaka te se povezuje sa snižavanjem razine kolesterola. – U kuhanju najradije koristim češnjak u granulama i koristim ga gotovo u svim jelima koja pripremam – kaže dr. Gittleman koja ga stavlja u salate, preljeve, umake i marinade, njime začinjava piletinu i crveno meso, tofu i povrće. Češnjak, inače, što je sitnije narezan ima snažniju aromu. Stoga, ako želite samo blagu aromu, stavite cijeli češanj u komadu, za malo jaču aromu narežite češanj na ploške, a za intenzivnu aromu ga naribajte ili zgnječite.

2. Kajenski papar

Još jedna biljka korisna za srce je kajenski papar koji obiluje antioksidansima. Bogat je vitaminima C, B, A i E te sadrži kalcij, fosfor i željezo. Kajenski papar je jedan od najvećih izvora vitamina E koji je direktno povezan sa smanjenjem rizika za razvoj srčanih bolesti. Osim toga, kajenski papar je jedna od začinskih biljaka s najljućim okusom, a upravo to ga također čini dobrim za srce, tvrdi dr. Gittleman. Njegova ljutost potječe od visoke koncentracije kapsikuma, tvari koja pospješuje cirkulaciju. Upravo kapsikum u kajenskom papru pomaže da srce učinkovito pumpa krv, u stimulaciji metabolizma i u čišćenju masnih naslaga iz krvnih žila. Uz to, kad se koristi topički, kajenski papar ima analgetski učinak. Iako je kajenski papar vrlo ukusan u kombinaciji s povrćem, dr. Gittleman ga najradije stavlja u kavu.

3. Glog

Glog je manje poznat od kajenskog papra, ali vrlo preporučljiv za zdravlje srca. Prema mišljenju dr. Gittleman, to je biljka broj 1 za srce! Sadrži moćne antioksidanse kako u cvjetovima tako i u lišću i štiti zdravlje srca na mnogo različitih načina, prvenstveno tako što smanjuje upalu. Glog se prvi put za liječenje srčanih bolesti i jačanje srčanog mišića počeo koristiti u 1. stoljeću nove ere. Zbog obilja antioksidansa pomaže u snižavanju kolesterola, sprečava taloženje plaka u arterijama, smanjuje krvni tlak i proširuje koronarne krvne žile, a to poboljšava krvotok i povećava opskrbu srca krvlju. Dobar način za konzumiranje gloga je u obliku čaja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here