OVO je najbolji ČAJ za započeti dan, posebno tijekom jeseni i zime!

0

 

Započeti dan s ovakvim napitkom, itekako je zdrava navika. On potiče rad probavne vatre, uklanja toksine iz tijela, djeluje na rad i zdravlje probavnog sustava, vraća apetit, smanjuje nadutost, pomaže kod alergija, potiče cirkulaciju, jača imunitet i vraća ravnotežu tijelu.

Kada je, poput ovih dana, vrijeme promjenjivo te se osjeća veliki dnevni raspon temperatura, izmjena hladnog i vrlo toploga zraka, kada je u zraku vlaga koja pogoduje razvoju bolesti, sreća za čovjeka je ta da postoje jednostavni, prirodni putevi preventivnog djelovanja gdje, redovitom dnevnom navikom, bivamo osnaženi, ali i – djelujemo na zdravlje.

Jedan od takvih rituala koje savjetujem uvrstiti od sada u svoju naviku i s njome krenuti prema, sve hladnijim danima, je ispijanje šalice moćnog i slavljenog ayurvedskog čaja od limuna i đumbira. Iako neki ayurvedski tekstovi savjetuju njegovo ispijanje u količini i do nekoliko šalica dnevno, ja to neću učiniti jer količina ovisi o našim, individualnim potrebama.

Jakih okusa koji bude naše energije, ovaj napitak snažno energizira i potiče cirkulaciju. Limun u njemu izvanredno djeluje na stimulaciju žlijezda slinovnica te na rad i zdravlje naših crijeva.

Čaj od đumbira i limuna potiče rad probavne vatre, uklanja toksine iz tijela, djeluje na rad i zdravlje probavnog sustava, vraća apetit, smanjuje nadutost, pomaže kod alergija, potiče cirkulaciju, jača imunitet i vraća ravnotežu tijelu…

Priprema

Naribajte veći kolut đumbira te prstima iscijedite njegov sok u šalicu za čaj (oko 1 čajna žličica iscijeđena soka). Prelijte đumbirov sok vrućom vodom i pustite ga da odstoji 2-3 minute, a zatim ucijedite i sok od pola limuna. Pridodajte žličicu meda, promiješajte i ispijajte polako, u malim gutljajima.

* Ukoliko patite od alergijskih tegoba, začepljenosti dišnih puteva, sekreta u nosu/sinusima… tada savjetujem sljedeći postupak: U lončić s vodom đumbir narezati ili naribati, a limun ucijediti te sve zajedno dobro prokuhati i pustiti da poklopljeno odstoji 5 minuta. Procijediti i zatim,zaslađeno medom, polako ispijati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here