Ovo je 6 pozitivnih utjecaja na zdravlje kada spavate pored osobe koju volite!

0

Spavati pored voljene osobe neprocjenjiv je osjećaj – pored toga što se osjećate sigurno i voljeno, spavanje u zagrljaju voljene osobe blagotvorno utiče i na zdravlje.

Podstiče miran san
Jeste li primjetili da lakše i brže zaspite kada je partner pored vas? A kada ste sami u krevetu, razne misli vam kolaju glavom i vrtite se bez prestanka, uporno tražeći idealan položaj za spavanje. Naime, spavanje pored voljene osobe vam daje osjećaj sigurnosti. Tada se tijelo opušta i brže tonete u san.

Smanjuje količinu stresa
Istraživanja pokazuju da spavanje u dvoje smanjuje količinu kortizola u krvi. Tada se takođe oslobađa oksitocin, poznat kao hormon ljubavi, koji ublažava osjećaj tjeskobe. Kada je količina stresa niska, smanjuje se rizik od razvoja bolesti srca, raka i drugih ozbiljnih hroničnih bolesti.

Smanjuje upalne procese u tijelu
Spavanje pored partnera smanjuje i razinu citokina, molekula koje uzrokuju upalu i bol u tijelu.

Snižava krvni pritisak
Istraživanja pokazuju da osobe s većom količinom oksitocina, imaju niži krvni pritisak. Izgleda da ovaj hormon prirodno širi krvne žile, što pozitivno utiče na cirkulaciju.

Pozitivno utiče na raspoloženje
Spavanje u dvoje poboljšava san, smanjuje zdravstvene tegobe, puni energijom i podiže raspoloženje. Ako spavate pored partnera, manje su šanse da će vas glava od ranog jutra boljeti.

Jača imunitet
Ako dijelite krevet s partnerom, imaćete bolji imunitet od onih koji to ne čine. Prema rječima stručnjaka, parovi koji dijele svoju intimu lakše se bore protiv prehlade i gripa.