Ovih 5 zdravih namirnica sadrže više soli nego kesica čipsa

0

 

Previše soli u svakodnevnoj ishrani može uzrokovati srčane, plućne i bubrežne bolesti, a povećava i rizik od moždanog udara. Osim toga, mnogo soli uzrokuje i zadržavanje vode koje se manifestuje kao nadutost, povećanje težine ili natečenost.

Ipak, to nas najčešće ne sprečava da i dalje konzumiramo velike količine soli putem slanih namirnica poput čipsa do naizgled “zdravih” namirnica koje so sadrže u velikim količinama – a, na prvi pogled ne djeluju toliko slano. U nekim namirnicama koje nemaju slan ukus krije se više soli nego u čipsu.

1. Konzervisan sos od paradjza

Sos od paradajza sadrži likopen poput karotenoida zbog čega je odličan saveznik za smanjenje rizika od srčanih bolesti te oboljevanja od nekih vrsta raka. Međutim, samo pola šolje ovog ukusnog sosa sadrži 642 miligrama soli (kesica čipsa od 30 grama sadrži 170 miligrama!).

2. Kukuruzne i zobene pahuljice

Kukuruzne i zobene pahuljice mnogima su omiljen doručak koji mahom ne povezujemo sa solju. Ali trebalo da imate na umu da određene žitarice imaju više natrijuma u sebi nego čips. Na primer, jedna šolja kukuruznih pahuljica ima 270 miligrama natrijuma, što čini 12 posto preporučene dnevne doze.

3. Integralni hljeb

Zavisno o tome o kojoj je vrsti reč (pa čak i integralnoj), jedno parče hljeba sadrži između 100 i 200 miligrama soli. Drugim rječima, konzumacijom svega dva parčeta hleba dnevno u organizam ćete unijeti više soli nego s jednom kesicom čipsa.

4. Nemasni sir

Da, i nemasni je sir na ovom spisku. Samo pola šolje ovog sira sadrži čak 270 miligrama soli. Otprilike ova mjera je količina koju unesemo tokom jednog obroka. Drugim riječima, nemoguće je ne pretjerati sa unosom prevelike količine soli u organizam ako konzumiraš nemasni sir.

5. Supa iz kesice

Istraživanja su pokazala da ljudi koji započnu obrok sa supicom od povrća unesu i do 20 posto manje kalorija od onih koji to ne čine. Prema tome, domaća supa od povrća može pomoći u smanjenju težine. Ipak, to nije slučaj sa supama iz kesice. Samo jedan tanjir ove supe sadrži od 900 do 1600 miligrama soli, što je prilično mnogo. Dakle, radije birajte domaću varijantu.

 

 

 

Izvor: miss7.24sata.hr

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here