Ove namirnice snažno čiste tijelo iznutra

0

 

Svakodnevno smo bombardovani reklamama za proizvode koji obećavaju čudesne rezultate u izbacivanju toksina iz našeg organizma. Ali, istina je zapravo da naš organizam to zapravo čini svaki dan.

Jetra je čudo, ona je primarni organ za detoksikaciju i svakodnevno radi na tome da iz tijela izbaci štetne tvari. Glavni cilj njezina rada je da štetne tvari, odnosno toksine u organizmu učini manje štetnima kako bi ih sigurno mogli izbaciti iz organizma, a u tome joj pomažu spojevi iz hrane koju svakodnevno konzumirate.

Zbog nepravilne prehrane i onečišćenja iz okoline kojima ste svakodnevno izloženi, vašoj jetri bi dobro došla mala pomoć u provođenju detoksikacije. Srećom, jedan od najjednostavnijih načina kako to provesti je konzumiranje namirnica koje obiluju hranjivim tvarima.

Artičoke: Artičoke su puno više od gurmanske poslastice – one sadrže spojeve koji su poznati po tome što stimuliraju protok žuči.

 

Luk: Zanimljivo je kako su spojevi zbog kojih luk ima specifični miris luka zapravo odgovorni za njegova detoksikacijske karakteristike. Riječ je alil sulfidima, spojevima sa sumporom koji pomažu jetri u reakcijama faze 1, prvom koraku u eliminaciji toksina topljivih u mastima.

Cvekla: Betalain je spoj koji cvekli daje karakterističnu tamnu boju, a pomaže jetri u provođenju reakcija faze 2 kojoj je cilj omogućiti učinkovito izlučivanje i eliminaciju toksina iz organizma.

 

Klorela: Smatra se kako je klorofil, pigment odgovoran za zelenu boju ove alge, upravo taj koji je odgovoran i za njezin detoksikacijski učinak.Rezultati nekih znanstvenih istraživanja pokazuju kako klorela pomaže u uklanjanju dioksina, toksina iz hrane koji se povezuje s poremećajima reproduktivnog sistema, ali i s karcinomom.

Sjemenke lana: Ne smijete zanemariti ni važnost vlakana u detoksikaciji, a sjemenke lana su jedan od odličnih izvora vlakana. One sadrže i topljiva i netopljiva vlakna koja pomažu u uklanjanju toksina. Također, lignani iz lana štite od toksičnih estrogena. Pokazalo se da smanjuju razinu 17 – beta estrodiola u krvi koji se povezuje s estrogen ovisnim tumorima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here