Istraživanje pokazalo da crna čokolada smanjuje razinu stresa

0
Close up of happy young woman eating chocolate with pleasure. She is standing and smiling

 

Istraživanja su pokazala da tamna čokolada ima prebiotičke učinke, utječe na sastav crijevne mikrobiote i, posljedično, može poboljšati raspoloženje.

Prema Ji-Hee Shinu, istraživaču, poremećaji raspoloženja su vodeći uzrok invaliditeta u cijelom svijetu. Poremećaji raspoloženja utječu na opću dobrobit pojedinca i njihovu sposobnost sudjelovanja u društvenim interakcijama, što dovodi do tjelesnih zdravstvenih problema kao što su kronične bolesti.

Znakovi i simptomi poremećaja raspoloženja uključuju:  

  • stalni osjećaj tuge,
  • osjećaj bespomoćnosti
  • beznađe
  • razdražljivost…

A ti se poremećaji često liječe lijekovima.

Sada istraživači ponovno skreću pozornost na ulogu prehrane kao regulatora raspoloženja.

Pokazalo se da neke nutritivne komponente smanjuju anksioznost i depresiju te poboljšavaju kvalitetu života. Konkretno, proizvodi koji sadrže kakao, kao što je tamna čokolada, sadrže niz spojeva koji mogu utjecati na raspoloženje.

“Zdravstvene dobrobiti konzumacije tamne čokolade, posebno učinci polifenola na raspoloženje, zabilježeni su u nekoliko studija.”

Istraživači su htjeli testirati hipotezu i proveli kliničko ispitivanje s tamnom čokoladom:
Nakon konzumiranja tamne čokolade s različitim sadržajem kakaa, znanstvenici su otkrili promjene u crijevnoj mikrobioti, kao i vezu između tih promjena i emocionalnog stanja kod zdravih odraslih osoba.

Sudionici su svaki dan konzumirali tri tjedna: 30 g tamne čokolade s 85% udjela kakaa (prva skupina) ili čokolade sa 70% sadržaja kakaa (druga skupina) ili nula čokolade (testna skupina)

Ujedno su sudionici bilježili i vrstu, količinu, sastojke i način pripreme hrane koju su jeli u protekla tri dana, kao i mjesto svakog obroka. Status raspoloženja mjeren je pomoću PANAS -a .

Dnevna konzumacija tamne čokolade značajno je smanjila negativne učinke u skupini koja je konzumirala čokoladu s 85% kakaa, ali ne i u skupini koja je konzumirala čokoladu sa 70% kakaa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here