Ova četiri jela najnezdravija su na svijetu, posebno za one koji su prešli 50-u!

0

 

Hrana igra izuzetno važnu ulogu u održavanju zdravlja i zato joj trebate posvetiti pažnju

Većina ljudi ne razmišlja previše o bolesti srca i krvnih žila dok netko u njihovoj blizini ne počne imati srčane probleme ili, nažalost, ne umre. Ovo naročito vrijedi za one koji imaju više od 50 godina. Starenje je samo po sebi rizični čimbenik za kardiovaskularne bolesti, stoga je važno ukloniti (koliko je moguće) druge čimbenike rizika.

Ako ste prestali pušiti (što zaista trebate), vrijeme je da barem smanjite konzumiranje nezdrave hrane. Da, hrana igra izuzetno važnu ulogu u vašem zdravlju i vrijeme je da joj posvetite više pažnje.

Ovo je hrana koju bismo trebati izbjegavati:

Pržena hrana

Da, ovo su tužne vijesti! Ali ako želite održati svoje srce zdravim nakon 50. rođendana, vrijeme je da počnete razmišljati o unosu zasićenih masnoća.

– Većina mojih klijenata koji imaju preko 50 godina se muči s ovom preporukom – rekla je registrirana dijetetičarka Rebecca Schilling za Eat This.

Dodaje kako su mnogi ljudi odrasli na crvenom mesu i pohanoj piletini pa ih ovaj savjet i plaši.

Nećete imati sreće ako ovaj savjet pokušate zaobići. Prehrana bogata zasićenim masnoćama s malo unosa voća, povrća i vlakana može pridonijeti razvoju srčanih bolesti.

– Hrana bogata zasićenim mastima savršena je za začepljenje arterija, povećanje razine lošeg kolesterola i krvnog tlaka. Moja preporuka je ograničiti unos mesa na porciju od 60 grama (veličine dlana) dnevno, crveno i prženo meso pojesti tek s vremena na vrijeme, ukloniti masnoće s mesa, izabrati niskomasne mliječne proizvode te povećati unos voća, povrća i vlakana na dnevnoj razini – kaže Schilling.

Čips i gazirani sokovi

Vrijeme je da se odreknete omiljene grickalice dok gledate filmove ili utakmice, a i gaziranih sokova koje toliko volite popiti. Čips i gazirani sokova imaju trostruki negativni učinak: sol, zasićene masti i šećer.

– Grickalice iz vrećica (uključujući i kekse) nemaju samo visoku razinu šećera nego potiču i prejedanje te povećavaju rizik od debljanja jer su tako ukusni – objasnila je Melissa Mitri, registrirana dijetetičarka za Wellness Verge.

Šećera također igra važnu ulogu u lošem zdravlju srca.

– Gazirani sokovi imaju puno dodanog šećera, koji je faktor rizika za dijabetes, pretilost i bolesti srca. Možete smanjiti taj rizik odabirom zdravijih alternativa poput gazirane vode – ističe Mitri.

Dijetalna pića
– Umjetni zaslađivači su povezani s povećanjem rizika od kardiometaboličkih bolesti – navodi Arika Hoscheit, registrirana dijetetičarka u Paloma Healthu.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Diabetes Care ljudi koji piju dijetna pića povećavaju rizik za 36% od razvoja metaboličkog sindroma te povećavaju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 67% od onih koji ih ne piju.

Ako se pitate kako smanjeni unos šećera može povećati rizik od dijabetesa, imamo odgovor i na to. Hoscheit kaže da umjetni zaslađivači u dijetalnim pićima s malo ili ništa kalorija otežavaju tijelu mjerenje kalorija. Što znači da povećavaju apetit, narušavaju mikrobiome, a to može rezultirati intolerancijom na glukozu te povećanom žudnjom za slatkom, energetski bogatom hranom i pićima.

Da biste zaštitili svoje srce, odaberite vodu i minimizirajte unos pića s umjetnim zaslađivačima.

– Smanjenim unosom dijetalnih gaziranih pića možete smanjiti svoj apetiti, lakše upravljati težinom i općenito poboljšati zdravlje – kaže Hoscheit.

Krafne

Ovo je desert kojeg mnogi obožavaju, ali ga žene i muškarci iznad 50 godina trebaju izbjegavati iz više razloga. Ne samo da su pržene u ulju, što znači da ćete unijeti nezdrave masnoće u svoj organizam, nego su i bogate rafiniranim ugljikohidratima i šećerima. Sve to može dovesti do debljanja i povećanja rizika od bolesti srca.

Koje namirnice jesti?

Sad kad smo utvrdili koje namirnice bismo trebali izbjegavati, otkrivamo koje bismo trebali češće jesti:

Maslinovo ulje – studije pokazuju da fenoli iz maslinovog ulja mogu “isključiti” gene povezane s upalom koji se javljaju kod osoba s metaboličkim sindromom. Osim toga, istraživanja su otkrila da maslinovo ulje možete smanjiti masne naslage na trbuhu.
Leća – prehrana bogata ovom namirnicom može stabilizirati razinu šećera u krvi te može smanjiti upale u tijelu za 22%.
Orasi – istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American College of Cardiology navodi da je konzumacija oraha jednom ili više puta tjedno povezana s do 19% manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i 23% manjim rizikom od koronarnih bolesti.
Zobene pahuljice – dnevnim unosom ove namirnice možete spriječiti dijabetes za 39%. Uz to, možete smanjiti i loši kolesterol.
Jabuka s korom – brojna istraživanja ističu da ne biste trebali guliti koru s jabuke jer sadrži polifenole koji mogu potaknuti rast dobrih bakterija u crijevima, pomoći u mršavljenju i smanjiti loši kolesterol.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here