Otkriven mogući uzrok pojave ugrušaka kod vakcine AstraZenece

0

Tim stručnjaka iz Cardiffa i SAD-a došao je do zaključka da ključna komponenta vakcine privlači protein u krvi, što vodi ka lančanoj reakciji u koju je uključen i imuni sistem, što može rezultirati pojavom opasnih ugrušaka, piše BBC.

Za vakcinu protiv koronavirusa vjeruje se da je spasila oko milion života, no, postoji zabrinutost u vezi rijetke pojave krvnih ugrušaka nakon prijema vakcine, zbog čega je, naprimjer, u Velikoj Britaniji onima ispod 40 godina ponuđena alternativna vakcina.

Istragu uzroka krvnih ugrušaka pokrenula je i AstraZeneca. Glasnogovornica kompanije rekla je da se mnogo češće javljaju zbog infekcije koronavirusom nego zbog vakcine te da potpuno objašnjenje te pojave još nije ustanovljeno.

Kako navodi BBC, vakcina se sastoji od genetskog materijala koronavirusa kombinovanog sa slabijom verzijom virusa. Sadržaj injekcije se ubrizgava u mišić, ali ponekad dospije i u krv, gdje može privući protein platelet factor 4, prenosi Al Jazeera Balkans.

U rijetkim slučajevima, imuni sistem taj protein zamijeni sa virusom i otpusti antitijela koja ga napadaju, prilikom čega dolazi do stvaranja grudnice, što je okidač za pojavu krvnog ugruška.

“Adenovirus ima veoma negativnu površinu, a platelet factor 4 jako pozitivnu, tako da se dobro podudaraju. Sada znamo šta je okidač, ali mnogo se toga treba podudarati (za nastanak ugruška) što objašnjava zbog čega je pojava ugrušaka jako rijetka”, objasnio je Alan Parker, istraživač s Univerziteta u Cardiffu.

U Velikoj Britaniji dato je gotovo 50 miliona doza AstraZenecine vakcine, a prijavljena su 73 smrtna slučaja koja se vežu za ugruške u krvi.

Istraživanje će biti nastavljeno.

 

 

 

 

 

 

 

fena

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here