Noćni obroci stvaraju toksine i pogoršavaju opće zdravlje

0

Iako mnogi vode bitku sa sobom da li jesti kasno uvečer ili ne, jednoglasan zaključak svih nutricionista jeste da ne treba jesti poslije 18 sati. Ovo pravilo nije univerzalno, ali naučnici su zaista dokazali da prejedanje noću dovodi do značajnog debljanja, a mi vam prenosimo šta se događa s tijelom kada jedete noću.

Većina varanja dijete događa se navečer. Tri su razloga za to:

1) Fiziološki – jednostavnije, nedostatak hrane tokom dana
2) Skrivena glad – neuravnotežena prehrana tokom dana dovodi do nedostatka hranjivih sastojaka u tijelu
3) Psihološki – kada stres pokušavamo liječiti prejedanjem

Kako noćni obroci utječu na tijelo?

Noću, u pravilu, osoba spava, tijelo se odmara i odjednom vam u želudac padne goveđi odrezak s pomfritom i salata prelivena crvenim umakom. Crijeva koja gotovo spavaju pokušavaju najbolje što mogu, ali, nažalost, nisu u stanju nositi se s takvom količinom hrane. Hrana se ne probavlja pravilno, ne apsorbira se u stijenke tankog crijeva, a u debelom crijevu je izložena patogenoj mikroflori, što dovodi do stvaranja toksina. Tijelo pati, opće zdravlje se pogoršava. Štaviše, višak ugljikohidrata noću dovodi do velikog oslobađanja inzulina, poremećena je preraspodjela šećera u jetri i masnom tkivu, a masnoća se taloži u tijelu.

Kako spriječiti noćno prejedanje?

Jedite uravnotežene obroke tokom dana, otprilike 5 puta.
Pratite raznolikost prehrane i količinu proteina, masti i ugljikohidrata, makro i mikroelemenata koje unosite.
Pronađite alternativni način rješavanja stresa: večernje šetnje, sport, joga, gledanje serija (bez štetnih zalogaja), itd.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here