Namirnice koje vas mogu postarati

0

 

Starenje je neizbježan biološki proces. No, jeste li znali da konzumacija određenih namirnica može ubrzati taj proces?

Više je čimbenika koji utječu na proces starenja našeg organizma. Znanstvenici ističu da su to u prvom redu geni, loša higijena sna, utjecaj stresa na naš život, pušenje, manjak fizičkih aktivnosti, vanjski stresori iz okoliša (poput zagađenja zraka), ali i način prehrane.

Baš zbog ovog zadnjeg faktora stručnjaci zdravstvene web stranice WebMD.com donijeli su popis namirnica koje bi bilo dobro izbjegavati ako želite izgledati mladolikije.

Ljuta hrana

Neki od nas vole toliko začiniti svoje obroke da se to vidi i na licu. Ljuta hrana, naime, potiče naprezanje krvnih žila, pa čak i njihovo pucanje, što može ostaviti ljubičaste tragove na koži lica.

Ako patite od rozaceje (česta je kod žena nakon menopauze), „vrućina“ iz ljutih začina može je „rasplamsati“. Uživanje u ljutoj hrani podiže također tjelesnu temperaturu, pa se nakon ljutog obroka počinjemo znojiti ne bi li se ponovno rashladili. Kada se znoj pomiješa s bakterijama na koži, može doći do nastanka akni, mrlja ili plikova.

Margarin

Koža je najveći organ našeg tijela i sve što jedemo na njoj ostavlja trag. Većina margarina sadrži zasićene masnoće. One podižu razinu „lošeg“ kolesterola, a snižavaju razinu „dobrog“ te pridonose nastanku upala u našem tijelu. A upalni procesi mogu pridonijeti „staračkom izgledu“ te utjecati na pojavu opasnih zdravstvenih tegoba kao što su srčana bolest ili moždani udar.

Gazirana pića i energetski napitci

Što više konzumirate gazirana pića ili energetske napitke, brže će starjeti vaše stanice u tkivima. Ovi napitci sadrže uz to i više kalorija zbog dodanog šećera. A u kombinaciji s bakterijama u ustima, šećer doprinosi stvaranju kiseline koja nagriza caklinu zuba te uzrokuje njihovo propadanje. Uz sve nabrojano, gazirana i energetska pića pridonose debljanju i povećanju rizika od moždanog udara i demencije.

Gotovi smrznuti obroci

Samo jedan gotovi smrznuti obrok može sadržavati skoro polovicu količine soli koju inače unesete zdravom dnevnom prehranom. A kad unesete previše soli, uzimate i previše tekućine čime možete opteretiti bubrege. Prekomjerna količina vode tada će otići u one dijelove tijela koji sadrže manje soli, a to su lice i ruke. Posljedično se javlja natečeni izgled lica i ruku.

Alkohol

Alkoholna pića neće izgledati tako dobro na vašoj koži kao što su možda izgledala u čaši. Ako ste ikada dan nakon uzimanja alkohola imali suhoću usta, znat ćete da alkohol ima osobinu da dehidrira. Dehidracija snažno djeluje na našu kožu čiji je sastav 63% voda. Čak i ako popijete veliku čašu vode, ona će stići u sve vaše organe prije nego što stigne do kože. Dehidrirate li prečesto, vaša će koža izgledati suho i neće se moći boriti učinkovito protiv bora.

Suhomesnati proizvodi

Ostavite se kobasica, salame, šunke i ostale hrane koja je dimljena, sušena ili usoljena. Sol ili dim čine ove namirnice ukusnima, ali i opasnima. Natrij, konzervansi ili pojačivači okusa u ovim namirnicama uzrokuju nastanak upalnih procesa u našem tijelu. Poneka manja upala, doduše, nije loša za naše zdravlje jer potiče mehanizme za obranu tijela. No previše upalnih procesa povećava rizik od nastanka srčane bolesti, moždanog udara i dijabetesa.

Pržena hrana

Razlika između tijesta i krafne je u tome što tijesto, da bi postalo krafna, mora proći kroz vrelo ulje. Taj čin utječe na stvaranje slobodnih radikala, tj. nestabilnih molekula koje oštećuju druge molekule u našim stanicama te doprinose starijem izgledu kože. Slobodni radikali nalaze se i u drugoj prženoj hrani kao što su pomfrit, pržene pogačice i slično.

Pečena hrana

I pečene namirnice mogu dugoročno naštetiti našem mladolikom izgledu. Kolači i keksi su puni  masnoća koje debljaju i pridonose začepljenju arterija. Kolači su puni šećera koji može pridonijeti nastanku dijabetesa, visokog krvnog tlaka te kvarenju zuba. Upale su još jedan razlog da preskočite slatko. Što više imate upalnih procesa u tijelu, veći su izgledi da ćete dobiti artritis, Alzheimerovu bolest, depresiju ili neke vrste karcinoma.

„Pougljenjeno“ meso s roštilja

Pečenje mesa na roštilju ostavlja pougljenjene tragove na namirnicama. Ti su tragovi rezultat procesa glikacije, tj. vezanja šećera za proteine. Znanstvenici smatraju da manji unos ovih spojeva ne utječe štetno na zdravlje, no veći unos može pridonijeti nastanku upala koje negativno utječu na opće zdravlje organizma.

Kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze

Kukuruzni sirup čest je sastojak gaziranih pića i voćnih sokova. Koristi se kao zaslađivač ili pojačivač okusa. Sadrži veću količinu fruktoze, a kada se uzima utječe na smanjenu iskoristivost bakra u tijelu koji pomaže kod formiranja kolagena i elastina koji koži daju zdrav izgled. Uz to, obiluje kalorijama zbog čega njegova redovita konzumacija povećava rizik od nastanka dijabetesa i srčane bolesti.

Kofein

Kofein je diuretik. Stimulira rad mozga, ali i potrebu za uriniranjem. Prevelika količina kofeina može uzrokovati dehidraciju. A kada nemate dovoljno vode u organizmu, vaša koža prestaje oslobađati toksine. Negativna strana uživanja u kofeinu je povećani rizik od pojave suhoće kože, psorijaze i bora.

Prehrana je važna u svakoj životnoj dobi. Posebnu pažnju treba posvetiti prehrani djece jer to je doba u kojem…

Sirup od agave

Iako je sirup od agave bolji od umjetnih zaslađivača, ne treba zaboraviti da ovaj sirup sadrži 90% fruktoze, šećera koji je razgradiv samo u našoj jetri. Kada je jetra preopterećena, pretvara fruktozu u mast te oslobađa više slobodnih radikala, spojeve koji oštećuju kožu.

Za mladolikiji izgled držite se uravnotežene i zdrave prehrane, izbjegavajte industrijski prerađenu hranu te radije doma pripremite obrok od zdravih i svježih namirnica

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here