Namirnice koje nikako ne treba držati u frižideru

0

 

Mnogi misle da sve namirnice treba stavljati u hladnjak kako bi duže trajale, ali nije baš tako. Veliki broj namirnica koje kupujemo možemo bez brige odložiti na kuhinjske police, a one će u tom slučaju čak zadržati i bolji ukus.

Evo nekih namirnica koje ne treba čuvati u hladnjaku.

Bosiljak: Nasuprot onome što mnogi misle, bosiljak se ne čuva na hladnoj temperaturi jer u tom slučaju gubi aromu, pa čak i upija druge mirise iz hladnjaka. Najbolje je čuvati ga u zatvorenoj posudi na suhom mjestu, piše Korijere.

Lubenica: Staviti cijelu lubenicu u hladnjak dovoljno je težak podhvat da navede na zaključak da je bolje čuvati je na sobnoj temperaturi. Tako, tvrde stručnjaci, nivo antioksidanata ostaje viši. To ne važi, naravno, za kriške lubenice, koja se moraju čuvati na niskoj temperaturi, piše Korijere.

Krumpir: Sve vrste krumpira najbolje je čuvati na suhom, tamnom mjestu. Ovo pravilo ne važi za već kuhani krumpir.

Češnjak Treba ga čuvati na sobnoj temperaturi i na mjestu gdje nema vlage. Isto vrijedi i za crveni luk.

Jaja: U pogledu trajanja, potpuno je svejedno da li se jaja čuvaju u hladnjaku ili van njega. To se ne može reći za ukus koji se mjenja u ovisno od visini temperature.

Kafa: Aroma kafe najjača je neposredno nakon mljevenja, a zatim ona postepeno slabi. Ukoliko se čuva na hladnom ili u otvorenoj posudi, kava tada još brže gubi svoj ukus.

Rajčice: U hladnjaku im se mijenja ukus, boja i tvrdoća, za puniji ukus bolje ih je držati u nekoj kutiji na suhom, primjerice u kuhinji.

Čokolada: Njen ukus je nekoliko puta jači ukoliko se čuva na sobnoj temperaturi.

Kruh: U hladnjaku kruh postaje vlažna i kompaktna masa, zato je bolje čuvati ga u običnoj košarici.

Bundeva: Najbolje je čuvati je na suhom, tamnom i dobro provjetrenom mjestu. Savršeno mjesto bi bilo mračna ostava ili podrum. Na sobnoj temperaturi treba držati i avokado, banane, jabuke i naranče.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here