Najzdravije biljke za inhalaciju kod kuće

0

Inhalacija ljekovitim biljem je veoma efikasna metoda jer se blagotvorno dejstvo ljekovitog bilja povećava u kombinaciji sa vodenom parom.

Za inhaliranje kod kuće su potrebni sud širokog oboda i malo vode sa biljnim supstancama koje veoma brzo, uslijed zagrijavanja i stvaranja vodene pare, “ispuštaju” svoje ljekovite sastojke.

Osoba koja se inhalira treba da bude nagnuta nad posudom, na udaljenosti od oko 30 cm, te da sa peškirom preko glave udiše ljekovitu paru.

Sastojci rastvora za inhalaciju

Za inhaliranje se koriste aromatične biljke, ali i one bogate smolastim materijama i uljima, kao što su kamilica, žalfija, majčina dušica i bor. Veoma su efikasne i inhalacije eteričnim biljnim uljima, kao što je eukaliptusovo ili jelino. Inhalacija ljekovitim biljem se najčešće primjenjuje u slučaju bolesti respiratornih organa: gotovo da ne postoji stanje gde ona ne pomaže, počevši od svih vrsta upale usta i grla, problema sa kašljem, gubitkom glasa, promuklošću, začepljenim disajnim kanalima. Isto tako, ublažava i tegobe izazvane hroničnim respiratornim bolestima kao što su astma i bronhitis.

Inhalacija ljekovitim biljem protiv bronhitisa

U doba sezonskih prehlada i upala, problemi sa začepljenjem disajnih puteva veoma su izraženi, a to stanje značajno otežava disanje. Najbrže i najefikasnije rešenje koje svako može probati kod kuće za “otčepljivanje”su inhalacije, naročito one koje sadrže listove nane i eterično ulje eukaliptusa i bora.

Ljekovita nana za inhalaciju

Šaku svježih listova nane preliti šoljom proključale vode, ostaviti da se ohladi i potom zagrejati do ključanja. Pet minuta udisati paru, serijom dubokih udisaja. Ponavljati svaki dan, ujutru i uveče do poboljšanja.

Ulje eukaliptusa

U sud širokog oboda dodati malo vode i dosuti 20 kapljica eteričnog ulja od eukaliptusa. Polako zagrevati, kada smjesa poćne da isparava, primaći glavu i duboko udisati nekoliko minuta. Ovo treba raditi jednom dnevno.

Mješavina eteričnih ulja

Izmiješati gram eteričnog ulja lavande, po 2g borovog, kantarionovog i ulja majčine dušice, 15 grama 96% alkohola. Prije spavanja staviti da proključa i inhalirati se 3 minuta. Postupak ponavljati svako drugo veče, a terapija traje 15 dana.

Kantarion i žalfija

Pomiješati kašiku kantariona i žalfije, sipati u sud sa malo vode i zagrijjati, a kad proključa, ostaviti na blagoj vatri kako bi tečnost isparavala. Približiti lice i udisati paru 5 minuta. Nakon inhaliranja, uviti grlo šalom.

Inhalacija kamilicom

Za inhalaciju pripremiti kašiku cvijeta kamilice, malo vode i kašiku alkohola. Kada tečnost počne da isparava, prekrii lice peškirom i sa udaljenosti od 30 cm duboko udisati oko 3 minuta. Ponavljati postupak 3 puta u toku dana.

Majčina dušica i origano

Napraviti mješavinu od 2 kašike majčine dušice i kašike origana, dodati nekoliko kapi eteričnog ulja bora. Inhalirati se ujutru i uveče po 5 minuta.

Smjesa nevena i kamilice

Napraviti smešu cvjetova nevena i kamilice (po 1 kašiku) i staviti ih u sud sa ključalom vodom. Udisati paru 10 minuta. Postupak ponavljati više puta dnevno.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here