Na meti SIPA-e uposlenici i visoki dužnosnici univerziteta i fakulteta zbog nezakonitog izdavanja i nedozvoljene trgovine fakultetskim diplomama

0

Po nalogu postupajućeg tužioca Tiužilaštva BiH, službenici SIPA-e, vrše pretrese i privođenja osumnjičenih osoba u više gradova, na području oba entiteta i Brčko Distrikta BiH.

– Aktivnosti se realiziraju nakon dugotrajnog provođenja istražnih radnji zajedno sa SIPA, na suzbijanju organiziranog kriminala i sistemske korupcije, a povezane sa nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskih diploma na području BiH.

U okviru aktivnosti privedeno je više uposlenika i visokih dužnosnika univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH.

U okviru pretresa zaplijenjena je i veća količina novca, koji potiče iz nezakonitih aktivnosti, a u skladu sa naredbom Suda BiH, vrši se oduzimanje obimne dokumentacije i predmeta u većem broju ustanova”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Ova akcija, kodnog naziva Klaster, kako se navodi, dio je napora Tužilaštva BiH i agencija za provedbu zakona u borbi protiv sistemske korupcije u Bosni i Hercegovini i otkrivanja i procesuiranja osoba koje činjenjem kaznenih djela, nanose veliku štetu vladavini prava i svim građanima, kao i akademskoj i univerzitetskoj zajednici u segmentu visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Više informacija bit će dostupno nakon završetka aktivnosti, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Iz SIPA-e je saopćeno da se akcija Klaster izvodi na području Banje Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara.

– Pretresi se vrše na osamnaest lokacija, na adresama devet fizičkih i devet pravnih lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela oganizovani kriminal, nedopuštena trgovina i pranje novca propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, kao i krivična djela iz krivičnih zakona Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta i to podstrekavanje, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje ili uništenje službene isprave i Krivotvorenje službene isprave.

– Navedena operativna akcija rezultat je višegodišnjeg rada policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu, koja je usmjerena na otkrivanje počinilaca naprijed navedenih krivičnih djela. Operativna akcija Klaster se realizuje po nalogu Suda Bosne i Hercegovine, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Srednjobosanskog kantona i policijom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, istakli su iz SIPA-e.