Muči vas žgaravica? Ove namirnice izbjegavajte

0

 

Hrana sa niskom ph vrijednošću uzrokuje žgaravicu, refluks kiseline i podrigivanje, kao i druge, sa njima povezane zdravstvene probleme.

Začinjena hrana i umaci

PH vrijednost čili umaka je od 2.8 do 3.7, zbog čega oni mogu dovesti do iritacije sluznice jednjaka i uzrokovati vraćanje želudačne kiseline. Konzumiranje previše začinjene hrane obično dovodi do žgaravice, zbog čega je savjet da budete oprezni s količinom začinjenih proizvoda koju konzumirate.

Pića s kofeinom

Čajevi i energetski napici takođe dovode do iritacije sluzokože želuca, pri čemu uzrokuju bolove. Pored toga, napici s kofeinom oslabljuju donji sfinkter jednjaka, što dovodi do vraćanja kiseline iz želuca u jednjak.

Citrusni sokovi

Ako imate problem sa žgaravicom, izbjegavajte citrusno voće. S obzirom da je veoma kiselo, može prouzrokovati dodatne probleme sa želucem.

Čaj od nane

Iako često mislimo da nana povoljno djeluje na umirivanje stomaka i crijeva, to se ne odnosi na osobe koje imaju problem sa želucem. Svakodnevno konzumiranje veće količine čaja od nane može dovesti do žgaravice i vraćanja kiseline do jednjaka. Svakako da možete piti određene količine ovog čaja, ali budite oprezni.

Čeri paradajz

Ova vrsta paradajza može biti izrazito kisela, zbog čega bi trebalo da je izbjegavate. Ukoliko ipak volite da jedete čeri paradajz, nakon njih možete pojesti jednu mentol bombonu koja podstiče stvaranje sluzi u želucu i na taj način možete umanjiti žgaravicu.

Alkohol

S jedne strane alkohol opušta ventil sfinktera, ali s druge strane oštećuje sluznicu jednjaka. Trebalo bi da ga izbjegavate u širokom luku ako imate problem sa želucem.

Masna i pržena hrana

Masnu i prženu hranu je rizično jesti jer ona dovodi do vraćanja želudačne kiseline do jednjaka, zbog čega ćete imati gorušicu. Savjet je da izbjegavate pomfrit, čips, sir, punomasno mleko i maslac.

Gazirana pića

Mjehurići iz gaziranih napitaka se šire po želucu, vrše pritisak na sfinkter i guraju želudačnu kiselinu nazad u probavni trakt.

Bijeli luk

Sirov luk je na listi namirnica koje bi trebalo da izbjegavate ako imate gorušicu. Ovo se posebno odnosi na bijeli luk koji može uzrokovati bolove u stomaku.

 

Ovo su još neke namirnice koje treba da izbjegavate ako imate žgaravicu:

1. Kokosovo ulje

2. Šećer, javorov sirup, obrađeni med

3. So

4. Majoneza

5. Žitarice poput kukuruza i pšenice

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here