Mrkva – super namirnica za dobro zdravlje

0

Svježa mrkva se može naći tokom cijele godine, nije skupa, a možete je jesti u sirovom stanju ili kao dodatak jelima.

Evo na koje sve načine će jedna mrkva dnevno uticati na vaše zdravlje.

1. Popravlja vid

Najvažniji uticaj koju mrkva ima na naše zdravlje je to što pozitivno utiče na vid. Ovo povrće obiluje vitaminom A, koji ima direktan uticaj na naš vid. Pored toga, beta karoten u šargarepi štiti od makularne degenarcije, glaukoma i katarakte.

2. Štiti vas od raka

Još jedna veoma važna zdravstvena blagodet mrkve je preventiva kancera. Za to su zaslužne antioksidativne moći karotenoida koje sprečavaju razvoj slobodnih radikala u tijelu. Pored toga, šargarepe jačaju imunitet i otpornost na mnoge bolesti. Ovo povrće sadrži i poliacetilene i druge komponente koji usporavaju razvoj kancera.

Redovno konzumiranje mrkve smanjuje rizik od raka pluća, debelog crijeva i prostate.

3. Sprečava razvoj kardiovaskularnih oboljenja

Mrkva se naročito preporučuju osobama koje imaju povišen krvni pritisak i pate od srčanih oboljenja. One sadrže beta-karoten, alfa-karoten i lutein, koji su antioksidansi koji regulišu nivo holesterola i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.

4. Utiče pozitivno na vaše oralno zdravlje

Šargarepe su odlične za oralno zdravlje. Dok grickate ovo hrskavo povrće, skidate ostatke hrane sa zuba i negujete desni. Pored toga, mrkva podstiče lučenje pljuvačke koja vraća nivo kiselosti u ravnotežu i sprečava pojavu karijesa. Ovo povrće je takođe bogato vitaminom C koji deluje pozitivno na zdravlje zuba i desni.

5. Štiti zdravlje jetre

Ovo ukusno povrće može zaštitit vašu jetru od toksina. Visok nivo vitamina A u mrkvi igra važnu ulogu u izbacivanju otrova iz organizma. Pored toga, mrkva smanjuje masne naslage u jetri, dok vlakna pomaže u čišćenju jetre. Redovnim konzumiranjem hrskavog narandžastog povrća smanjuje se rizik od hepatitisa, ciroze i holestaze.

 

 

 

 

 

stvarukusa.