Mrkva kao lijek: Pet zdravstvenih stanja kod kojih pomaže

0

Mrkva je korijensko povrće za koje se često tvrdi da je ultimativna zdrava namirnica. Hrskava je, ukusna i vrlo hranjiva te ima brojne zdravstvene koristi. Iako je danas poznata kao usjev svijetle narančaste boje, izvorna mrkva iz srednje Azije imala je ljubičasto-žutu boju. Danas se mrkva koristi diljem svijeta i veoma je popularna namirnica, vjerojatno zbog već spomenute visoke hranjive vrijednosti, jednostavnosti kada je u pitanju njezina obrada i priprema te mogućnosti višemjesečnog skladištenja, prenosi Carrot Museum.

Nutritivne vrijednosti i zdravstvene dobrobiti

Osim što je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, mrkva je i dobar izvor antioksidansa. Samo jedna, srednje velika mrkva, koja teži oko 60 grama, sadrži: 25 kalorija 5,8 grama ugljikohidrata 1,7 grama vlakana 0,9 proteina kalcij i kalij, lutein, beta karoten vitamine E i K, C i A. Sigurni smo da su i tebi roditelji, kad si bila manja, govorili kako za dobar vid trebaš jesti mrkvu. Upravo je vitamin A, odnosno njegov nedostatak, glavni uzročnik sljepoće kod djece. Stoga, na neki način, oni su bili u pravu. Međutim, vid većine ljudi neće se promijeniti nakon konzumacije samo mrkve, osim ako imaju ozbiljan nedostatak spomenutog vitamina.

Osim vitamina A, mrkva sadrži i antioksidanse lutein i zeaksantin, a njihova kombinacija može spriječiti staničnu degeneraciju makule, odnosno žutu pjegu. Stoga, njena konzumacija zaista je važna, a osim vida, ona može pomoći i u borbi s:

rakom prostate – antioksidativni učinci prehrambenih karotenoida – žuti, narančasti i crveni organski pigmenti prisutni u mrkvi i drugom povrću – mogu smanjiti rizik od raka. Lutein i zeaksantin dva su primjera ovih karotenoida. Pregled studija iz 2015. naveo je vezu između prehrane bogate karotenoidima i nižeg rizika od raka prostate.

karcinoma kože – istraživanja ukazuju da određeni nutrijenti mogu biti značajna podrška u zaštiti kože od oštećenja ili čak i pomoć u oporavku već oštećene kože te tako utjecati i na smanjenje rizika od razvoja karcinoma kože. U kliničkim pokusima, najviše se ispitivalo djelovanje beta-karotena te antioksidativnih nutrijenata: vitamina A, C, E, selena i cinka.

leukemijom – u 2011. godini, istraživači su pronašli dokaze da hranjive tvari u ekstraktu soka od mrkve mogu ubiti stanice leukemije i usporiti ili zaustaviti njihovo napredovanje.

dijabetesom – autori pregleda studija u 2018. zaključili su da konzumiranje prehrane s visokom razinom vlakana može pomoći u sprečavanju razvoja dijabetesa tipa 2. Nadalje, hrana bogata vlaknima također može pomoći osobama s dijabetesom tipa 2 u upravljanju razinom šećera u krvi.

visokim krvnim tlakom – Američka udruga za srce (AHA) potiče ljude da u obroke dodaju manje soli ili natrija, te da jedu više hrane koja sadrži kalij, poput mrkve. Kalij pomaže opustiti krvne žile, smanjujući rizik od visokog krvnog tlaka i drugih kardiovaskularnih problema, prenosi Medical News Today.

 

 

 

 

 

miss7zdrava24sata.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here