Moćni antioksidans: Kiselo zelje ima minimum kalorija i maksimum zdravlja

0

 

Ručak koji liječi, a još i pomaže u mršavljenju, produžava život i podmlađuje organizam… Da li je ovo moguće? Moguće je, ako dodajete jelima tajni sastojak – kiselo zelje.

 

Zelje je bilo korov
Do prije 200 godina Rusi su smatrali ovu biljku beskorisnim korovom, a sada je skoro u svakoj porodici zelje ljetnja namirnica broj jedan. Od njega prave salate, supe, pite, uštipke…

Moćni antioksidans
Ova biljka je moćan antioksidans koji štiti organizam od štetnog dejstva slobodnih radikala i produžava životni vijek.
Ova namirnica ne goji nego mršavi , što zvuči kao fantastika, ali kada je u pitanju kiselo zelje ovo je apsolutna istina jer 100 grama ove biljke sadrži samo 22 kalorije.

Ima blago diuretičko dejstvo; serum u njegovom sastavu pomaže da se eliminišu toksini i masnoće, jod normalizuje funkciju štitne žlezde, a bakar poboljšava metabolizam. Svi ovi faktori pospjuju brzi, ali zdravi gubitak kilograma.

Zelje je šampion u vitaminu B
Dok jedete supu ili salatu od zelja – ne samo da uživate u pikantnom ukusu nego se i liječite. Kiselo zelje je šampion među namirnicama po količini vitamina grupe B, zato ljubitelji ove biljke retko pate od stresa, nesanice, srčanih bolesti i disfunkcije crijeva. Sadrži puno vitamina C koji jača imunitet, štiti od virusnih infekcija i sprečava anemiju.

Usporava starenje
Ruske ljepotice obožavaju zelje jer  podmlađuje kožu i kosu i usporava procese starenja u organizmu. Muškarci ga takođe vole jer poboljšava polnu funkciju i stimuliše rad testisa.

Ljekovito dejstvo kielog zelja
Poboljšava varenje
Liječi opstipaciju (zatvor)
Reguliše lučenje žuči
Pomaže u zacjeljivanju čireva i gnojnih rana
Liječi stomatitis i upale u ustima
Ubrzava regeneraciju kože

Pomaže u liječenju angine
Sprečava anemiju
Izbacuje masnoće i otrove iz organizma
Poboljšava stanje nervnog sistema
Ublažava simptome PMS
Podstiče rad jajnika i testisa
Liječi hemoroide

 

 

 

 

 

 

novosti.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here