Maslačak – vitaminska bomba

0

Čaj od maslačka donosi brojne zdravstvene prednosti među kojima su reguliranje probave, pomoć pri mršavljenju detoksikacija tijela, zaštita kože…

Maslačak se tradicionalno koristio u mnogim pripravcima za zdravlje, a jedan od načina pripreme je i čaj.

Korijen maslačka
Za čaj se uglavnom koriste cvjetovi maslačka. Korijen maslačka se češće koristi za pripremu kave, odnosno zamjene za kavu. Čaj od prženog korijena maslačka ima okus po kavi. No, obje varijante imaju slične zdravstvene dobrobiti. Ukoliko tražite zamjenu za kavu, tada prženi korijen maslačka može biti jedan od izbora.

Čaj od maslačka – djelovanje
Čaj od maslačka detoksicira tijelo, pomaže boljem radu bubrega te je snažan diuretik.

Čaj od maslačka pomaže pri mršavljenju.

Antioksidansi iz čaja od maslačka pomažu u borbi protiv standardnih radikala, kao i u jačanju imunološkog sustava

Čaj od maslačka bogat je mineralima poput kalcija, cinka, magnezija i željeza što ga čini dobrim izborom za jačanje kostiju i sprječavanje osteoporoze.

Čaj od maslačka popravlja cirkulaciju. Zbog sadržaja željeza čaj od maslačka dobro djeluje kod anemije, te poboljšava cirkulaciju.

Čaj od maslačka pomaže održavanju stabilne razine šećera.

Čaj od maslačka djeluje kao diuretik, kao laksativni i probavni stimulans, te djeluje na simptome zatvora, nadutosti, grčeva pa čak i kod hemoroida.

Čaj od maslačka ima i protuupalna svojstva, dobro djeluje protiv glavobolje, na zglobove i opuštanje mišića.

Čaj od maslačka nuspojave
Čaj od maslačka se općenito smatra sigurnim za upotrebu, no kao i s drugi čajevima i s čajem od maslačka treba biti oprezan.
Čaj od korijena maslačka može negativno utjecati na probavni sustav, te uzrokovati proljev.
Također oprez kod konzumiranja čaja od maslačka je potreban kod osoba koje su sklone alergijskim reakcijama. Ukoliko je osoba osjetljiva na kamilicu i neke druge biljke trebala bi biti oprezna s konzumiranjem maslačka.
Također, oprez je potreban kod osoba s ekcemima.

Čaj od maslačka u trudnoći
Nije jasno definirano da li je čaj od maslačka sigurna za konzumaciju u trudnoći, stoga bi bilo bolje izbjegavati ga.

Čaj od maslačka – priprema
Priprema sušenog ili kupovnog čaja od maslačka
Ako nije drugačije navedeno na pakiranju, čaj od maslačka se priprema tako da se žličicu čaja od maslačka prelije s 2dcl kipuće vode, te ostavi 5 minuta da odstoji. Procijediti i čaj je spreman za konzumaciju.

Priprema čaja od svježeg maslačka
Cvijeće i lišće dobro oprati te ga stavite u vruću vodu i pustite da kuha 15 minuta.
Također, možete samo odvojiti latice cvijeta, nakon što ste ih dobro oprali, preliti vrućom vodom i ostavite oko 3 minute. Procijedite i čaj je spreman za konzumaciju.
Čaj od maslačka se jako dobro slaže s medom te žličicu meda možete dodati u čaj.

Priprema čaja od listova maslačka

Lišće maslačka dobro isperite, zatim posušite papirnatim ručnikom. Raširite ih na čistoj podlozi i ostavite u prozračnoj sobi. Nakon nekog vremena okrenite. Okretanje možete ponoviti nekoliko puta. Kada je lišće suho spremite ih u teglu te dobro zatvorite.

Čaj od sušenih listova maslačka se priprema tako da žličicu suhog lišća prelijete s 2 dcl vrele vode, ostavite 5 mnuta zatim procijedite. U čaj se može dodati med i iscijeđeni limun.

Priprema korijena maslačka

Korijen maslačka dobro oprati, nasjeckati na manje komade te staviti u pećnicu i peći dva do tri sata na 200°. Ohladiti i spremiti u zatvorenu teglu.

2 žličice sušenog i prženog korijena maslačka preliti vrućom vodom (2dcl) i pustiti da kuha još 5 minuta, skinuti sa štednjaka i ostavit 10 minuta. Zatim procijediti i konzumirati.