Majčina dušica pomaže kod bronhitisa i upale grla

0

 

Majčina dušica se smatra lijekom protiv svih bolesti, jer uklanja i ublažava čitav niz tegoba, a cijenjena je i kao medonosna vrsta.

U narodnoj medicini najviše se koristi kao čaj te se preporučuje u vrijeme sezonskih bolesti kada se svakodnevno pije jer uspješno zaustavlja razvoj mnogobrojnih patogenih klica, dok neke i uništava.

Britanski fitoterapeuti preporučuju preparate od majčine dušice za liječenje bronhitisa, bronhijalnog katara i upale grla, a posebno protiv kašlja jer djeluje kao ekspektorans, utječe na bronhije tako što ih širi i sprječava razvoj gotovo svih bakterija.

Glavna je aktivna tvar eterično ulje. Prava majčina dušica razrjeđuje sluz i pomaže kod iskašljavanja. Timol koji izlučujemo preko pluća, u dišnim, probavnim i mokraćnim organima utječe antiseptički i antibakterijski.

Osim kod kašlja, koristi se i kod bronhitisa i hripavca. Kod želučanih i crijevnih bolesti poboljšava rad probave te se zato koristi i kao začin. Kupelji s majčinom dušicom umiruju grčeve bronhija, pa se koristi i kod kroničnog i akutnog bronhitisa.

No, iako ljekovita, ima neželjenih djelovanja. Pripravci s timijanovim uljem nikad se ne nanose na lice ili ispod nosa. I kod utrljavanja na prsa i leđa valja biti oprezan jer može doći do povećane sekrecije. I ljudi koji imaju problema sa štitnjačom osjetljivi su na timol.

No kod uporabe timijana u kupeljima nema nuspojava, a pritom vrijedi pravilo: nikada ga se ne koristi kod akutnih kožnih oboljenja i većih oštećenja kože, teških bolesti s vrućicom, infekcijskih bolesti te kod visokog tlaka.

Inhalacija
Majčinu dušicu možete i inhalirati, što će dovesti do još boljih rezultata u terapiji. Time ispunjavate dva glavna uvjeta za iskašljavanje: dobra hidratacija organizma i vodena para, koja sadržava ljekovite sastojke majčine dušice, uspješno razrjeđuju sekret u bronhijama.

Dobar čaj od majčine dušice
• nikada se ne kuha i ne drži u otvorenoj posudi
• za pripremu treba uzeti dovoljnu količinu biljke
• majčina dušica sadrži ljekovite sastojke koji lako isparavaju pa se sprema kao oparak

• kuhanjem u otvorenoj posudi oni ispare te tako pripremljen čaj nema ljekovita svojstva
• čaj pripremljen s nedovoljnom količinom biljke također nema ljekovita svojstva
• da biste skuhali dobar čaj, uzmite jušnu žlicu majčine dušice, prelijte s 200 ml ključale vode, poklopite i nakon pola sata procijedite pa zasladite medom i pijte tri do četiri šalice na dan

Protiv bronhitisa
Mališanima se najčešće daju čaj od kamilice u filter-vrećicama i voćni aromatizirani čajevi, ali treba znati da je čaj od majčine dušice mnogo bolji izbor. Ova biljka je potpuno sigurna i mogu je bez bojazni konzumirati i djeca. Korisna je u liječenju mnogih boljki koje pogađaju djecu, prije svega bronhitisa. Nemirni ili nervozni mališani će zahvaljujući kupci od majčine dušice brzo utonuti u san.

 

 

 

 

 

 

zdravlje.ba