Namirnice poput patlidžana, crvenog kupusa, šljiva, smokava, grožđa, borovnica i cvekle, smanjuju upalne procese i oksidativni stres u organizmu, a to znači da neutraliziraju štetno djelovanje slobodnih radikala.
A danas znamo da su upravo upalni procesi glavni okidači za nastanak najtežih oboljenja, poput raka.
Te su namirnice zaštitnici zdravlja kardiovaskularnog i probavnog sistema, a pridonose i mladolikom izgledu i vitalnosti organizma.
One štite i od demencije te čuvaju zdravlje kože i jetre.
Učestalom konzumacijom tamnog voća i povrća smanjit ćete rizik od hipertenzije, povišenog holesterola, pretilosti, srčanih oboljenja i dijabetesa.
Ljekovita snaga resveratrola i antocijanina
Tamnoplave i ljubičaste namirnice sadrže resveratrol i antocijanine, biljne tvari koje imaju snažna antioksidativna svojstva.
Resveratrol je polifenol koji:
– snižava krvni pritisak
– opušta stijenke krvnih žila
– poboljšava cirkulaciju krvi
– uništava ćelije raka prostate, melanoma, raka dojke, jetre i pluća.
Antocijanini:
– štite od moždanog udara
– sprečavaju rak
– smanjuju upalne procese u organizmu
– čuvaju zdravlje probavnog sistema
– preveniraju pretilost i dijabetes
– snižavaju krvni pritisak i nivo lošeg holesterola
– snažno djeluju protiv H.pylori
– štite od čira na želucu
– smanjuju rizik od upala mokraćnih puteva
– smanjuju rizik od raka debelog crijeva.
U nastavku doznajte koje su vam zdrave ljubičaste namirnice lako dostupne, šta sve sadrže i zašto biste njima trebali obogatiti svoju prehranu.
Crveni kupus
Osim bjelančevina, ugljikohidrata i vlakana, crveni kupus sadrži i vitamine A, K i C, antioksidanse koji smanjuju rizik od:
– očnih bolesti
– osteoporoze
– raka
– srčanog udara
– dijabetesa.
Patlidžan
Patlidžan je bogat mnogim nutrijentima pa tako sadrži bjelančevine, vitamine A, B1, B2, B6 i C, kalij, magnezij, kalcij, željezo, fosfor, bakar, cink.
Zahvaljujući obilju kalija, patlidžan djeluje kao prirodni diuretik.
Bogat je vlaknima i potiče probavu, stoga ga stručnjaci preporučuju kao i zaštitu od raka debelog crijeva. Dobar je izbor i za sve one koji žele smršaviti.
Konzumacijom patlidžana poboljšat ćete mentalne sposobnosti, ublažiti anemiju, smanjiti rizik od srčanih oboljenja te očuvati zdravlje kostiju zahvaljujući bogatstvu kalcija i željeza.
S obzirom na to da je bogat izvor antioksidansa, patlidžan smanjuje rizik od karcinoma.
Zahvaljujući obilju vlakana, a malom udjelu ugljikohidrata, uravnotežuje nivo šećera u krvi, zbog čega se preporučuje i dijabetičarima.
Ljubičasti ili crveni luk
Sadrži oko 39 kcal, ugljikohidrate, bjelančevine, zdrave masnoće, fosfor, kalcij, željezo te vitamine B i C.
Manji ljubičasti luk sadrži devet posto ukupne dnevno preporučene količine vitamina C, koji je važan za formiranje kolagena i imunitet.
Zadovoljava i 5 posto dnevnih potreba za mineralom manganom, koji je jako važan za zdrave kosti i metabolizam.