Kurz se povlači iz politike

0

 

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurt najavio je povlačenje iz politike, a ostaje zapamćen kao najmlađi lider Austrije u njenoj historiji i najmlađi europski državnik.

Kurz je odluku potvrdio u četrvtak, povukavši se s pozicije lidera Austrijske narodne stranke i šefa parlamentarne grupe.

Mladi političar nedavno je postao otac, a u obrazloženju odluke istakao je kako se želi posvetiti porodičnim obavezama.

Austrijske novine Kroner Zeitung su prve prenijele vijest o planovima bivšeg kancelara, a austrijska javnost je informaciju dočekala s čuđenjem, prenosi Deutsche Welle.

U oktobru ove godine Kurz se povukao s pozicije austrijskog kancelara pod pritiskom koalicijskog partnera Zeleni, nakon što je postao predmet istrage tužilaštva pod sumnjom koruptivnih radnji. Prije ovog slučaja većina Austrijanaca je vjerovala kako će Kurz ostati na dužnosti još dugi niz godina.

Kurz je pod istragom zbog davanja lažnih izjava i kršenja povjerenja javnosti. Navodno su, između ostalog, javna sredstva zloupotrijebljena za kupnju besplatnog novinarskog izvještavanja.

Sada već bivši zvaničnik Austrije odlučno pobija optužbe o korupciji i mitu. On je jedna od deset osoba pod istragom zbog kršenja povjerenja javnosti, korupcije i mita.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer naslijedit će ga na mjestu predsjednika stranke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here