Kukuruz: Dobar izvor energije pomaže kod želučanih tegoba

0

 

Kukuruz je danas vrlo rasprostranjena namirnica. Konzumira se kao povrće ili se melje u brašno od kojeg se radi ukusan kukuruzni kruh.

Palenta, tradicionalno jelo na bazi kukuruza, sastavni je dio starih mediteranskih jelovnika, a svoje mjesto nalazi i danas kao dodatak ribljim i mesnim specijalitetima.

Palenta s pečenim rajčicama i bosiljkom Kukuruz je nutritivno vrijedna namirnica koja pritom ne opterećuje organizam suvišnim kalorijama budući da u jednom klipu prosječne veličine sadrži 80 do 100 kcal.

Svjež i sladak, kukuruz je bogat ugljikohidratima i siromašan mastima te stoga predstavlja izvor brzo raspoložive energije. Masti koje prevladavaju u kukuruzu su višestruko i jednostruko nezasićene.

Bijeli kukuruz, primjerice, ne sadrži beta karoten, dok ga žuti sadrži te tako doprinosi podmirenju potreba za vitaminom A.

Kukuruzu nedostaju dvije esencijalne aminokiseline – lizin i triptofan. Upravo zbog toga dobro ga je u prehrani kombinirati s mahunarkama jer se na taj način najbolje zadovoljavaju potrebe za bjelančevinama.

Kukuruz je vrlo dobar izvor tiamina (vitamina B1) te je dobar izvor mnogih drugih vitamina i minerala, uključujući vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalij i magnezij.

Bogatstvo prehrambenih vlakana čini ovu namirnicu posebno vrijednom. Neki to vole ljuće – pikantna juha s heljdom i kukuruzom

Kukuruz je prirodni lijek:

snizuje kolesterol

prevencija je za karcinom kolona djeluje povoljno na razinu šećera u krvi

dobar izvor energije pomaže kod želučanih i probavnih tegoba

poboljšava rad crijeva

Kukuruz, kao namirnica bogata antioksidansima, folnom kiselinom, inhibitorima proteaze te brojnim fitokemikalijama,

može se razmatrati kao borac protiv karcinoma i virusa, te stoga treba dobiti svoje mjesto na jelovniku suvremenog čovjeka.

Zbog ferulične kiseline koja utječe na antioksidativnu aktivnost, kukuruz ima antikarcinogena svojstva.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here