Kukuruz je danas vrlo rasprostranjena namirnica. Konzumira se kao povrće ili se melje u brašno od kojeg se radi ukusan kukuruzni kruh.
Palenta, tradicionalno jelo na bazi kukuruza, sastavni je dio starih mediteranskih jelovnika, a svoje mjesto nalazi i danas kao dodatak ribljim i mesnim specijalitetima.
Palenta s pečenim rajčicama i bosiljkom Kukuruz je nutritivno vrijedna namirnica koja pritom ne opterećuje organizam suvišnim kalorijama budući da u jednom klipu prosječne veličine sadrži 80 do 100 kcal.
Svjež i sladak, kukuruz je bogat ugljikohidratima i siromašan mastima te stoga predstavlja izvor brzo raspoložive energije. Masti koje prevladavaju u kukuruzu su višestruko i jednostruko nezasićene.
Bijeli kukuruz, primjerice, ne sadrži beta karoten, dok ga žuti sadrži te tako doprinosi podmirenju potreba za vitaminom A.
Kukuruzu nedostaju dvije esencijalne aminokiseline – lizin i triptofan. Upravo zbog toga dobro ga je u prehrani kombinirati s mahunarkama jer se na taj način najbolje zadovoljavaju potrebe za bjelančevinama.
Kukuruz je vrlo dobar izvor tiamina (vitamina B1) te je dobar izvor mnogih drugih vitamina i minerala, uključujući vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalij i magnezij.
Bogatstvo prehrambenih vlakana čini ovu namirnicu posebno vrijednom. Neki to vole ljuće – pikantna juha s heljdom i kukuruzom
Kukuruz je prirodni lijek:
snizuje kolesterol
prevencija je za karcinom kolona djeluje povoljno na razinu šećera u krvi
dobar izvor energije pomaže kod želučanih i probavnih tegoba
poboljšava rad crijeva
Kukuruz, kao namirnica bogata antioksidansima, folnom kiselinom, inhibitorima proteaze te brojnim fitokemikalijama,
može se razmatrati kao borac protiv karcinoma i virusa, te stoga treba dobiti svoje mjesto na jelovniku suvremenog čovjeka.
Zbog ferulične kiseline koja utječe na antioksidativnu aktivnost, kukuruz ima antikarcinogena svojstva.