Kombinacija hrane i pića koju treba izbjegavati

0

Ukoliko želite da se osjećate zdravo i da od namirnica dobijate nutritivni maksimum, zaboravite na neka od kombinovanja. Neka hrana ipak ne ide zajedno jer nadima, povećava nivo šećera u krvi i otežava apsorpciju hranljivih sastojaka. Pridržavajte se pravila kombinovanja i provedite dan bez osećaja težine u želudcu, bola u stomaku, neprijatnih grčeva ili zatvora.

Čaj i mlijeko
Svaka količina mlijeka koju dodajete u čaj smanjuje njegovu vrednost. Proteini iz mlijeka se vezuju za antioksidanse u čaju i sprečavaju njihovu apsorbciju. Takođe, mlijeko u kombinaciji sa čajem neće obezbjediti kalcijum jer kofein u čaju smanjuje i njegovu apsorbciju. Za čaj se preporučuje limun koji povećava količinu antioksidansa koje tijelo prima i dodaje se tek kada vreo čaj postane mlak i spreman za upotrebu. Popularni crni čaj sa mlijekom na isti način umanjuje vrednost čistog čaja na organizam i krvne sudove ali ublažava opori ukus koji je za neke veoma neprijatan. U tom slučaju kravlje mlijeko zamenite sojinim ili rižinim.

Alkohol i kofein
Čaša vina poslije obroka često opušta organizam, poboljšava rad srca i blago podiže pritisak. Iako opušta i popravlja raspoložonje, sa vinom treba biti oprezan. Često nakon obroka izaziva pospanost zbog koje se pojedini odlučuju i za šolju kafe koja organizmu više šteti nego što mu je potrebna. Pojačana energija koju daje kofein prikriva dejstvo vina, pa pravog utiska o količini popijenog alkohola gotovo i da nema. Ljudi koji kombinuju kafu i alkohol rizikuju buđenje tokom noći jer kafa izaziva naknadni enegetski podsticaj i dodatno dehidrira organizam.

Pravila kombinovanja hrane:
ne kombinujte proteine i ugljene hidrate
izbjegavajte proteine i masti u istom obroku
nikada sa hljebom ne valja jesti meso, rižu ili krompir
kombinovanje više proteina za jedan obrok izaziva otežano varenje, pa se meso i sir nikada ne preporučuju
organizam najbolje vari hranu kod kombinacije mahunarki i žitarica
neposredno poslije obroka ne konzumirajte voće
hladno piće ne treba piti uz toplo jelo
hladnu vodu ne uzimajte odmah posle obroka jer umanjuje efekat hrane i narušava dobru probavu
hrana koja je nepravilno kombinovana vari se i više od 8 sati

 

 

 

 

 

 

zdravissimo.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here