KOJE NAMIRNICE TREBA DA IZBJEGAVAJTE POSLE 30. GODINE?

0

 

Nakon tridesete, mnoge stvari su drugačije nego dok ste bili u dvadesetim, te je sasvim logično da do promjena dođe i kada je u pitanju meni. A u nastavku pogledajte na koje namirnice stručnjaci savjetuju da zaboravite nakon tridesete:

Jogurti s ukusom

Jogurti sa ukusom ne bi trebalo da se nađu na vašoj listi nakon30. godine.

Odlučili ste da smanjite unos slatkog? Mnogi izvori šećera kriju se u manje očiglednim namirnicama, poput hljeba, kečapa i jogurta s ukusom. Da, jogurt s ukusom može imati šećera koliko i činija sladoleda.

Zapečenije meso

Reš pečeno meso bi trebalo da zaboravite nakon 30. godine.

Mnogi vole da im je meso reš pečeno, ali zagorenog se treba kloniti. Priprema mesa na roštilju, odnosno na otvorenom plamenu, može proizvesti štetne hemikalije HCA i PAH.

Gazirana pića

Gazirana pića nakon 30. nisu najbolji izbor, pogotovo ako želite da zatrudnite.

Ako razmišljate o osnivanju porodice, na gazirane sokove gledajte kao na neprijatelja. Gazirani sokovi su bogati bojama koje su primarni izvor dodatnog šećera. Šećer ne samo da negativno utiče na ovulaciju, već je povezan i s lošijom pokretljivošću spermatozoida – što može otežati začeće.

Kokteli i pivo
Kokteli i pivo su veliko no-no nakon tridesete.

Kako starimo, tijelo ne reaguje najbolje na alkohol. Takođe je sve teže dobro se odmoriti ako imate alkohol u svom organizmu. Iako ste možda u dvadesetim uspeli da obavite posao sa minimalno sna, to nije slučaj u 30-im. Noći bez sna vode do želje za jedenjem ugljenih hidrata i šećera naredni dan, što može pridonijeti daljem povećanju tjelesne težine.

Osim toga, alkohol “isisava” vlažnost iz kože, što privremeno čini bore vidljivijima, a s vremenom koža gubi elastičnost i stvaraju se nove bore.

Peciva i bijeli hljeb

Pecivo i bijeli hljeb nisu dobri nakon 30. zbog glukoze.

Osim ako je pecivo od integralnih žitarica, preskočite ga. Telo rafinirane ugljene hidrate pretvara u šećer, a zatim u glukozu. Glukoza je hranjiva supstanca koja oštećuje kolagen i druge proteine koji se bore protiv bora.

S druge strane, integralne žitarice pomažu u održavanju nivoa šećera u krvi stabilnim, što doprinosi očuvanju tjelesne težine i mršavljenju.

Grickalice bez šećera
Bombone, žvakaće gume i grickalice bez šećera bi trebalo da izbjegavate.

Izbjegavanje toksina poput vještačkih zaslađivača pomoći će jetri da radi djelotvornije. Da biste ubrzali proces detoksikacije, izbacite hranu koja sadrži vještačke zaslađivače, kao što su žvake, bombone i grickalice bez šećera.

 

 

Still magazin

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here