Za šta je koje koštunjavo voće dobro?

0

 

Bez ikakve sumnje, koštunjavo voće doprinosi uravnoteženoj ishrani, i preporučuje se za užinu. Zasitno je, sadrži proteine i dobre masnoće, zatim vitamine grupe B i E, te minerale: magnezijum, kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe, cink… Stoga, dobro ga je konzumirati svakoga dana, samo umjereno. Na ovaj način, ne samo da pozitivno utičemo na zdravlje, već i na izgled.

Ovde izdvajamo alfa-linoleinsku kiselinu, koja udružena sa kompleksom vitamina B ima podmlađujući efekat. Stručnjaci preporučuju da se jede samostalno, a preporučena dnevna gramaža je 30 g, odnosno šaka. Ukoliko volite bogate obroke, onda ga možete dodati svježem voću, u kolač, ili grčki jogurt. Kako biste lakše odabrali najbolje koštunjavo voće za vas, u redovima koji slijede, pročitajte o svakom posebno.

1. Bademi

Bademi

Najveća blagodet ove namirnice jeste jačanje kostiju, ali i mišića. Kao izvor fosfora i magnezijuma, badem ublažava anksioznost i razdražljivost, podstiče kvalitetan san i eliminiše nesanicu.

2. Pistaći

Pistaći

Pistaći regulišu šećer u krvi, podstiču metabolizam i poboljšavaju vrijednosti lipoproteina.

3. Orasi

orasi, orah

Ovo koštunjavo voće pravi je izbor za trkače, jer sadrži antioksidanse. Poznato je da je odlično za pamćenje i rad mozga, kao i održavanje linije i dobro varenje.

4. Lješnjaci

lešnik, lešnici

Ukoliko bi trebalo da smanjite vrednosti lošeg holesterola, sprečite anemiju i poboljšate rad jetre, znate šta vam je činiti. Naime, lješnjaci sadrže: vlakna, gvožđe, fosfor, folnu kiselinu, kalcijum, magnezijum i vitamin B.

5. Indijski orasi

indijski orah

Oni se preporučuju prije odlaska na trening, jer u sebi sadrže dobre masnoće, u pravoj mjeri. Pored toga, bogati su proteinima i ugljenim hidratima.

6. Sjemenke suncokreta

semenke suncokreta

Zbog prisustva triptofana, ove semenke smanjuju apetit, i samim tim povoljno utiču na kilažu. Reč je o zasitnoj zanimaciji, bogatoj dobrim masnoćama.

7. Kestenje

Kesten, Kestenje

Njihova prednost je visoka koncentracija vlakana, sa jedne strane, odnosno niska vrijednost masnoća, ugljenih hidrata i šećera sa druge. Stoga, mogu poslužiti tokom dijete, ili kao dio izbalansirane ishrane.

8. Sjemenke bundeve

Semenke Bundeve

One poboljšavaju varenje, pre svega zbog proteina i protivupalnog dejstva. Za dobar san zadužen je melatonin.

9. Pinjoli

Ovo košunjavo voće reguliše holesterol, ali i štiti kardiovaskularni sistem, jer u sebi ima Omega-6 i Omega-3 esencijalne masne kiseline.

10. Kikiriki

kikiriki

Kikiriki sadrži dobre masnoće, vitamin E, kao i vitamin B3 i folnu kiselinu.

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here