Klementina može da spriječi ovih pet teških bolesti

0

Klementina je hibrid narandže i mandarine, a raste na području Mediterana i u Južnoj Africi. Za razliku od narandže, kora klementine se lako guli, a ima mali i glatki citrus narandžaste boje, sa osam sočnih i slatkih dijelova bez koštica.

Osim vitamina C, u klementinama se nalaze i proteini, minerali, vlakna, ugljeni hidrati, masti i pregršt drugih vitamina (A, D, K, E, B6 i B12).

Malo ko zna kako klementina pozitivno deluje na prevenciji pet bolesti.

Prevencija moždanog udara

U najvažnije elemente koji se nalaze u klementini ubrajaju se minerali, a među njima to su cink, magnezijum i kalcijum. Sve ove prirodne supstance mogu aktivno da deluju pri smanjenju rizika od eventualnog moždanog udara. Ovakve osobine imaju i druge citrusne voćke poput narandže ili grejpfruta, pa je preporučljivo da se bilo koja od njih konzumira kako bi delovale kao preventivno sredstvo od nastanka moždanog udara.

Prevencija srčanog udara

Osim što klementina zdravstveno djeluje na sprečavanje nastanka moždanog udara, ona to isto čini i kada je riječ o srčanom udaru. Plod ove voćke pun je kalijuma, minerala koji čuva zdravlje srca, podstiče bolju cirkulaciju krvi i oslobađa je od viška nagomilanog holesterola. Jedna do dve klementine dnevno obezbjediće da iznenadni infarkt bude više ne bude opcija.

Prevencija raka

Vitamin C u klementini prepun je antioksidanata. Ove esencijalne materije veoma su važne za ojačanje čovjekovog imuniteta, jer suštinski sprečavaju poremećaje ćelija usred djelovanja slobodnih radikala.

Prevencija gestacijskog dijabetesa

Gestacijski dijabetes nastaje kada hormoni u toku trudnoće ometaju sposobnost tijela trudnice da koristi insulin kao hormon koji pretvara šećer u energiju. Nije rijetkost da trudne žene često pate od ovog tipa dijabetesa, a ova bolest može biti veoma opasna jer jednako ugrožava zdravlje i trudnice i bebe. Da bi se to spriječilo, konzumiranje klementina tokom trudnoće zaista može pomoći, jer ovo voće u sebi ima nizak nivo prirodnog šećera koji je sasvim dovoljan za ishranu u periodu drugog stanja. Zbog ovih svojih specifičnih svojstava, klementine su više nego preporučljive u ishrani budućih majki.

Prevencija kamena u bubregu

Poslednja, ali ne i najmanje važna preventivna zdravstvena korist klementine je da sprečava pojavu kamenja u bubrezima. Redovnim konzumiranjem ovog južnog voća dobija se takva korist od minerala i vitamina te oni postižu ravnotežu soli kristala u bubrezima, i uništavaju ih prije nego što se pretvore u kamenje. Posebno se preporučuje potrošnja klementina na prazan želudac kako bi se sprečilo javljanje gasova.

 

 

 

 

glossy.magazin