Kako prepoznati simptome toplotnog udara i kako se zaštititi

0

Toplotni udar obično nastaje zbog direktnog izlaganja suncu. Visoke ljetne temperature već su u punom mahu, stoga je važno prepoznati simptome toplotnog udara.

Duga razdoblja vrućina mogu biti još opasnija od naglog vala, jer je teže shvatiti ozbiljnost simptoma. Važno je redovno se umivati i piti pomalo vodu kroz cijeli dan.

Simptomi toplotnog udara:

  • Teško znojenje s hladnom, vlažnom kožom
  • Glavobolja
  • Umor
  • Žeđ
  • Mučnina
  • Nesvjestica
  • Tamna mokraća

Važno je na vrijeme prepoznati simptome i pravilno reagovati. Odmah sklonite osobu u rashlađenu prostoriju ili u hlad. Rashladite je tuširanjem hladnom vodom ili mokrim peškirima, koje možeš ostaviti na tijelu kao hladan oblog 10-ak minuta. Omogućite osobi da legne i ako je pri svijesti, ponudi joj tekućinu, najbolje vodu. Potom je odvedite ljekaru.

Prilikom velikih vrućina, odnosno za vrijeme ljetnih mjeseci, važno je biti oprezan i pravilno zaštititi zdravlje sebe i svojih bližnjih. Potrebno je poduzeti adekvatne mjere i to:

Izbjegavajte izlaganje direktnoj sunčevoj svjetlosti, posebno u razdoblju između 10 i 17 sati – ovo osobito vrijedi za osobe u povećanom riziku od toplinskog udara. Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana. Pijte dovoljno tekućine, odnosno negazirane vode ili niskokaloričnih pića bez kofeina, alkohola i šećera. Važno je konstantno unositi tekućinu, a ne tek kad se pojavi osjećaj žeđi.

Nosite laganu i široku odjeću svijetlih boja i prirodnih materijala. Ne zaboravite na pokrivala za glavu (šeširi, kape) te sunčane naočale. Jedite više manjih obroka bogatih svježim povrćem i voćem. Tuširajte se mlakom vodom, a možete stavljati i hladne obloge. Ako radite ili trenirate na otvorenom uzimajte češće pauze u hladu i pijte više tekućine – 1.5 čašu svakih 30 minuta.