Kako kupus čuva vaš organizam?

0

 

Ljekovita svojstva kupusa su ogromna, pa se njegova konzumacija preporučuje tokom cijele godine, a posebno tokom zime.

1. Jača imunitet
Kupus sadrži vitamini C kao i značajne količine beta-karotena, kalijuma, gvožđa i magnezijuma. Najviše ljekovitih svojstva ima kada ga jedete sirovog ili ukiseljenog, a gubi svoje zdrave kvalitete sa produženom termičkom obradom.

2. Podstiče probavu i mršavljenje
Čak 92,5 % kupusa čini voda, pa ne čudi što se to povrće smatra dijetetskom namirnicom, sa tek dvadesetak kalorija na stotinu grama ploda i preporučuje se osobama na dijeti. Uz to usporava pretvaranje šećera i drugih ugljenih hidrata u mast. S obzirom na to da ima i visok procenat celuloze, podstiče rad probave i smanjuje nadutost organizma.

3. Štiti disajne puteve
Sok od kupusa delotvoran je lijek kod plućnih bolesti, a njegovim ispiranjem smanjujete bol u grlu. On pomaže u čišćenju disajnih puteva kod bronhitisa ili astme.

4. Čuva zdravlje želuca
Kupus sadrži sulforafan. Reč je o organskom spoju koji čuva gastrointestinalni trakt od povratnog toka želudačnog sadržaja prema gore u jednjak (refluks kiseline). Uz to eliminiše bakteriju Helicobacter pylori, koja je glavni uzročnik čira na želucu. Po dcl soka od kupusa treba popiti 3x dnevno, prije svakog glavnog obroka.

5. Smanjuje upale u telu
Ovo povrće ima snažna antiupalna dejstva, a obloge od kupusa česta su preporuka za razne vrste bolesti. Kupus izvlači gnoj iz rana i dezinfikuje ih, smiruje opekotine, ekceme i akne, ublažava otoke, kao i migrene. Povrh svega, on ublažava depresiju i tjeskobu, poboljšava koncentraciju, a neke studije tvrde i kako deluje preventivno protiv raka.

Kad kupujete bijeli ili crveni kupus, birajte plodove tvrdih listova bez mrlja. U frižideru ga možete držati i nedelju dana.

 

 

 

 

 

 

stvarukusa