Kada će se život nakon korone vratiti u normalu

0

Postoji svjetlo na kraju tunela. Možda ćemo na ljeto putovati u velikom stilu.

U proljeće će lagano početi rasti broj ljudi koji će putovati međunarodno. Stručnjaci predviđaju kako će te brojke do sredine godine još više rasti, budući da je počelo cijepljenje ili će početi, da veliki broj država implementira sigurnosne mjere, a smatra se da će broj novih slučajeva početi padati, piše CNN.

“Zapravo sam siguran da ćemo od početka svibnja pa nadalje… živjeti u puno boljem svijetu,” kazao je Paul Charles, osnivač i generalni direktor londonske konzultantske firme PC Agency.

Charles i drugi stručnjaci tvrde – cjepivo i testiranje su dobar korak naprijed, ali ono što je još potrebnije je konzistentnost i koordinacija preko državnih granica.

“Kada ne postoji kordinirani globalni pristup nečemu, industrija jako teško može ići naprijed, pogotovo kada se pravila igre mijenjaju gotovo na dnevnoj bazi,” kazao je Luis Felipe de Oliveira, generalni direktor Međunarodnog vijeća zračnih luka (ACI), trgovinske organizacije koja predstavlja zračne luke diljem svijeta.

Puno je još posla pred stručnjacima, treba regulirati protokole za testiranje, naći načina koji bi putnicima omogućio da ne moraju ići u karantenu, kao i jednostavne i sigurne načine za razmjenu informacija o testiranjima i cijepljenju.

Države same još uvijek moraju svaka za sebe odlučiti što je najbolje za njih, imajući u vidu zdravstvenu situaciju u pojedinačnim zemljama, kao i gospodarsku situaciju, stoga ovaj zadatk nipošto nije lagan.

Cijeli niz agencija, organizacija i tvrtki (UNWTO, ICAO, ACI, WTTC, itd.) surađivao je na brojnim smjernicama i globalnim preporukama čiji je cilj bio da putovanje bude sigurnije, lakše i jednostavnije, piše CNN.