Još jedna Vlada kvazieksperata u Tuzli: Zvjezdan Karadžin bio ministar i prethodnoj – kod Bahrije i sadašnjoj – kod Kadrije

0

Tuzlanski kanton sutra će dobiti novu Vladu koju će predvoditi SDP. Kolegij parlamentarnih stranaka danas je odlučio da su ispunjeni svi zakonski uslovi da se sutra na hitnoj sjednici Kantonalne skupštine imenuje Vlada.

Nova skupštinska većina obavila je posljednje konsultacije sa kandidatima za ministre i mandatarom za sastav Vlade Tuzlanskog kantona. SDP će u novoj Vladi imati premijera i ministre finansija, obrazovanja, turizma i poljoprivrede. PDA-u su pripala ministarstva unutrašnjih poslova, socijalne politike i boračkih pitanja. SBB-u ministarstva privrede i kulture. Našoj stranci ministarstva okoliša i pravde, a HDZ-u BiH ministarstvo zdravstva. Tri kandidata su već bili ministri u prethodnim Vladama – Midhat Dobrinjić, kandidat PDA za ministra MUP-a, Zvjezdan Karadžin, kandidat Naše stranke za ministra prostornog uređenja i zaštite okolice i Zlatan Muratović, kandidat SBB-a za ministra kulture i mladih.

“Dobro je da sve stranke koje daju podršku, a prije svega SBB i Naša stranka da budu i unutar Vlade. I ja izražavam svoje zadovoljstvo da smo konačno postigli dogovor da participraju u Vladi sa ministarstvima koja su oni tražili”, rekao je Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK-a.

Iako su prije smjene Vlade Denijala Tulumovića, SBB i Naša stranka kategorički tvrdili da neće participirati u novoj Vladi, to se nije desilo. Imat će ministarstava koliko imaju skupštinskih zastupnika. Naša stranka ulazi u vlast, mada je ranije odbijala da podrži Vladu u kojoj će PDA-Mirsada Kukića i HDZ BiH imati svoje ministre.

“Nije vrijeme da stojimo sa strane i da ipak moramo uzeti aktivnog učešće. Mogu vam reći nakon vrlo iscrpnih sjednica koje smo imali na Kantonalnom odboru mi smo donijeli jednoglasni stav i Predsjedništvo Naše stranke u Sarajevu je onda shvatilo ozbiljnost situacije i odlučilo da podrži jednu takvu odluku”, ističe Zvjezdan  Karadžin, predsjednik KO Naše stranke Tuzla.

SDP očekuje da će se skupštinska većina koju čini 19 zastupnika proširiti, a ne isključuju mogućnost da će novu Vladu podržati i dva zastupnika Stranke za BiH.

“Ja se nadam da će to sutra biti i više, ali važno da je bude dovoljno da u skladu sa ustavom i zakonom bude izabrana Vlada TK, s obzirom na aktivnosti koje predstoje dobro je da to što prije uradimo”, smatra Slađan Ilić, predsjednik Skupštine TK-a.

Kandidati za ministre dobili su zeleno svjetlo mandatara Kadrije Hodžića, koji je do sada najviše insistirao na stručnoj, a ne stranačkoj Vladi. Odbio je da komentariše sastav nove Vlade prije nego što ona bude potvrđena u Skupštini.