17.07.2024.
HomeSvijetJohnson podnio ostavku na mjesto predsjednika Konzervativne stranke, traži se i ostavka...

Johnson podnio ostavku na mjesto predsjednika Konzervativne stranke, traži se i ostavka na funkciju premijera

Britanski premijer Boris Johnson podnio je u četvrtak ostavku na mjesto predsjednika vladajuće Konzervativne stranke, ali je najavio da će nastaviti služiti kao predsjednik vlade dok mu stranka ne izabere nasljednika.

“Proces izbora novog lidera treba početi odmah. Danas sam imenovao novu vladu, koja će nastaviti služiti, kao što ću i ja, do izbora novog čelnika”, rekao je on ispred Downing Streeta 10.

Novi britanski ministar finansija Nadhim Zahawi ranije je pozvao Johnsona da podnese ostavku, dan nakon što je preuzeo dužnost, jer je njegov prethodnik dao ostavku u znak protesta protiv načina na koji je britanski premijer postupio u vezi s navodno neprimjerenim ponašanjem člana njegove stranke.

“Ovo nije održivo i bit će samo gore za Vas, za Konzervativnu stranku i, što je najvažnije, za cijelu zemlju”, napisao je on na Twitteru nakon što je više od 50 ministara i pomoćnika dalo ostavke u vladi.

Poruka premijeru da ‘dostojanstveno ode’

“Morate učiniti pravu stvar i odmah otići”, dodao je Zahawi.

Nije rekao da je dao ostavku, ali je kazao da je otišao u premijerov ured u Downing Streetu s kolegama iz kabineta u srijedu navečer, kako bi rekao Johnsonu da “dostojanstveno ode”.

“Srce mi je slomljeno što nije slušao i što sada potkopava nevjerovatna postignuća ove vlade”, napisao je Zahawi u pismu.

“Država zaslužuje vladu koja nije samo stabilna, nego i djeluje s integritetom. Premijeru, znate u svom srcu šta je prava stvar koju treba učiniti, idite sada”, dodao je.

Britanska ministrica obrazovanja Michelle Donelan podnijela je ostavku u vladi u četvrtak, manje od 48 sati nakon što je imenovana, rekavši da je to jedini način da se premijera prisili na ostavku.

“Ne vidim načina da ostanete na dužnosti, ali bez formalnog mehanizma za Vašu smjenu, čini se kako je jedini mogući način … da Vas mi koji smo ostali u kabinetu prisilimo”, napisala je Donelan u pismu ostavke, rekavši da je “zamolila” Johnsona u srijedu da podnese ostavku.

“Stavili ste nas u nemoguću situaciju… kao neko ko cijeni poštenje iznad svega, nemam izbora.”

Mediji: Moguća ostavka

Nekoliko britanskih medija objavilo je ranije u četvrtak da će Johnson podnijeti ostavku, među njima i BBC, pošto ga je na to pozvao ministar finansija kojeg je sam premijer imenovao prije 48 sati.

Glasanje o povjerenju Johnsonu može biti održano najranije iduće sedmice, jer je odbor iz njegove stranke odlučio izabrati novo vodstvo prije promjene pravila koja to glasanje omogućuju.

Odbor 1922, parlamentarna grupacija Konzervativne stranke koja nadgleda glasanje o povjerenju njenog čelnika, u ponedjeljak će glasati o svom novom vodstvu, koje će potom odlučiti o promjeni pravila, prenosi Hina.

Prema trenutnim pravilima, glasanje o povjerenju može biti održano tek iduće godine, jer je prošlo takvo glasanje održano 6. juna.

Johnson je “preživio” glasanje u junu, no 41 posto konzervativnih zastupnika tada se odlučilo za njegov odlazak.

Konzervativni zastupnik Alec Shelbrooke rekao je da će se nominacije za novi odbor otvoriti u srijedu i zatvoriti u ponedjeljak. Potom će se biti izabrano novo vodstvo.

I dalje postoji mogućnost da Johnson odstupi prije iduće sedmice ako još članova njegove vlade podnese ostavku.

Prethodno je britanski premijer u srijedu poručio da neće dati ostavku te da su izbori trenutno zadnje što treba Velikoj Britaniji.

“Neću odstupiti, a zadnje što ova zemlja treba su, iskreno, novi izbori“, odgovorio je konzervativni čelnik parlamentarnom odboru na pitanje o mogućnosti novih izbora umjesto ostavke ako izgubi glasanje o povjerenju.

Položaj uzdrman nizom ostavki

Odbor 1922 u srijedu je odlučio izabrati novo vodstvo prije donošenja odluke o promjeni pravila o izglasavanju nepovjerenja, što je odgodilo mogućnost stranačkog glasanja o povjerenju.

Johnsonov položaj uzdrman je nizom ostavki kolega i ministara, koji smatraju da on nije dobar premijer.

Nakon što je ostavke dalo više od 20 dužnosnika, dio zastupnika, pred kojima je odgovarao u srijedu, smatra da Johnson ne može popuniti ta mjesta u vrijeme kad se vladu poziva da reagira na rast troškova života i podrži ekonomiju, čiji rast usporava te mu prijeti recesija.

Na ostavku ga pozivaju i stranačke kolege.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti