Jeftina super namirnica koja obara holesterol

0

 

Holesterol je potreban našem organizmu u određenim količinama. Ima bitnu ulogu u procesu varenja, proizvodnji hormona i vitamina D. Holesterol se, uglavnom, nalazi u hrani životinjskog porijekla, ali i u našim ćelijama.

Međutim, ukoliko premašuje dozvoljene vrijednosti, može biti izuzetno opasan po naše zdravlje. Višak holesterola ima tendenciju da se zalijepi za unutrašnje zidove krvnih sudova, što može prouzrokovati bolesti poput šloga, povišenog krvnog pritiska, ateroskloroze, srčanog oboljenja, oboljenja bubrega itd.

Holesterol se stvara u jetri, a njegova koncentracija u krvi najviše je povezana sa načinom ishrane.

LDL je tzv. loš holesterol i dozvoljene vrijednosti u krvi su 1,55–4,53 mmol/l
HDL je tzv. dobar holesterol i dozvoljene vrednosti u krvi su 1,03–1,55 mmol/l
Povišene vrijednosti LDL holesterola najvećim djelom su izazvane nepravilnom ishranom i stresom, dok povišen HDL uglavnom je pokazatelj zaštićenosti od kardiovaskularnih bolesti.

Jedna namirnica pokazala se posebno značajnom kada je snižavanje lošeg holesterola u pitanju. Britanska zdravstvena organizacija ju je nazvala „savršenom namirnicom“ za zdrave krvne sudove. To je soja.

Najnovije sprovedene studije su pokazale da soja može da smanji nivo lošeg holesterola za 3%! Možda vam ovaj procenat djeluje zanemarljivo, ali je to izuzetno značajno za naš organizam.

Naučni časopis „The Journal of Nutrition“ objavio je 2019. rezultate ovog istraživanja. Naime, unos 25 grama dnevno ove namirnice tokom šest nedelja može da snizi loš holesterol u krvi za 3 do 4%.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here