Jačaju mozak: 5 super namirnica za doručak

0

Za bolji doručak koji jača vaš mozak, donosimo namirnice koje biste trebali jesti za produktivan, fokusiran dan.

Jaja

Poznata po svom sadržaju proteina i jednostavnosti pripreme, jaja su također izvor kolina, a neophodno je konzumirati odgovarajuće količine kolina za rad mozga. Vrlo jednostavna za pripremu, dostupna, a mogu se pripremiti uistinu na puno načina. Zasitna su, a kombinirati ih možete s integralnim tostom, povrćem, voćem – kombinacije su goleme.

Sjemenke lana

Zbog zdravih masnih kiselina koje sadrže, uključujući i omega-3 masne kiseline, sjemenke lana izvrsna su hrana za zdravo srce. Jednostavno dodajte mljevene ili mljevene sjemenke lana u svoju zobenu kašu, smoothie ili recept za domaće muffine.

Orasi

Orasi kao orašasti plod sadrže omega-3 masnoće i polifenolne spojeve koji potiču rad mozga. Ovi spojevi posjeduju antioksidativna i protuupalna svojstva koja blagotvorno djeluju na mozak. Istraživanja pokazuju da prehrana koja sadrži orahe može imati pozitivan učinak na pamćenje i učenje, može poboljšati spoznaju i smanjiti rizik od razvoja blagih kognitivnih oštećenja. Orasi se mogu umiješati u smoothie, dodati u zobene pahuljice ili žitarice, ili uklopiti u domaće palačinke ili kruh od banane.

Borovnice

Ova vrsta voća poznata je po visokoj hranjivoj vrijednosti. Iako je sve bobičasto voće izvor vlakana, vitamina i minerala, ono također sadrži antioksidanse poznate kao flavanoli. Svi antioksidansi štite stanice od oštećenja, a posebno ovaj spoj može imati učinke na jačanje mozga. Jedno istraživanje provedeno na odraslim sudionicima koji su jeli borovnice otkrilo je poboljšanje pamćenja i pažnje. Uživajte u borovnicama u smoothieju, zobenoj kaši ili žitaricama ili kao prilog jutarnjim jajima.

Sjemenke bundeve

Iako svi orašasti plodovi i sjemenke sadrže zdrave nezasićene masti, hranjive tvari koje se nalaze u sjemenkama bundeve također mogu biti korisne za mozak. Kao i mnoge druge namirnice na ovom popisu, sjemenke bundeve sadrže antioksidanse koji štite stanice tijela i mozga od oštećenja. Osim toga, ove sjemenke sadrže kolekciju minerala koji su također uključeni u zdravlje mozga.

Cink je hranjiva tvar koja se nalazi u sjemenkama bundeve koja se nalazi u visokoj koncentraciji u mozgu i uključena je u funkcioniranje stotina sustava i reakcija u tijelu, uključujući živčani sustav.

Zapravo, istraživanje sugerira da bi nedostatak cinka mogao biti povezan s nekim neurološkim stanjima i bolestima mozga. Dobrobiti sjemenki bundeve koje štite mozak možete uključiti u prehranu tako da ih dodate svojoj domaćoj granoli, prelijete parfe od jogurta ili ih umiješate u jutarnju zobenu kašu.