Granice se otvaraju, vrijeme je sve ljepše – svi preduvjeti za početak turističke sezone u Hrvatskoj su tu – nedostaje samo kvalitetne radne snage koja će se uspješno uklopiti u ugostiteljstvo.
“Da, jako je teško, ali nije nemoguće kad se radi, kad imamo česte edukacije, team buildinge sve se može i treba stalno radit na tome. Nikad nije kraj”, kaže Marija Vrdoljak, kuharica.
Marija je jedna od stalno zaposlenih u hotelu koji se uzda u provjerene cjelogodišnje radnike, ali potencijalno dobra sezona otvara potrebu za dodatnim angažmanima.
“U skladu s poslovnim potrebama zaposlit ćemo u sezoni dodatni kadar. Ono što je bitno naglasiti je da smo mi ekipirani i pokriveni pravovremeno jer smo posao za ovu sezonu već u siječnju”, govori voditeljica hotelskih operacija Željka Budić, javlja RTL.
No, pitanje je hoće li ih na tržištu biti. Prema podacima Ekonomskog instituta u Zagrebu i portala Moj posao radna mjesta sugeriraju da je Hrvatska zakoračila u oporavak.
U svibnju se broj oglasa za posao povećao za 1 postu u odnosu na svibanj predCOVIDne 2019. Najviše se traži prodavača, konobara i kuhara, čak 28 posto više. Studentskih i sezonskih zaposlenja nudi se 16 posto više nego prije dvije godine, a porasla je i ponuda ugovora na neodređeno, dok se smanjio broj ugovora na određeno.
Nestašica ugostiteljskih djelatnika plod je krize i vladinog odnosa prema sektoru, misle ugostitelji.
Članovi udruge Glas poduzetnika nisu zadovoljni tretmanom u krizi. Zato najavljuju i provjeru ustavnosti i tužbu protiv Vlade.
“Cijelo vrijeme su definirali tko nešto može, a ne što se može i smatramo da su te restrikcije bile u neskladu i sa ustavom. Nekako je ispalo da su najviše stradali oni koji poštuju zakone, koji plaćaju poreze. Oni koji poštuju sve mjere su dobili po nosu, a ovi drugi su prošli lišo”, ističe Jakominić.
A posebno ih boli što su mjere najviše kršili oni koji su ih drugima nametali.