Hrana koju nikako ne smijete da jedete pred spavanje

0

 

Možda se nećete probuditi u toku noći, ali spavaćete lošije, pa ćete biti pomalo umorni narednog dana. Nije nebitno ni šta jedete prije odlaska na počinak, a ove namirnice bi trebalo da izbjegavate.

Čokolada – Ne samo da ćete unijeti šećer, već i kofein. Čokolada ne sadrži mnogo kofeina, ali i mala količina ove hemikalije može poremijetiti san. Zato ne bi trebalo da pijete ni čaj neposredno prije spavanja.

Masno – Mlijeko, jogurt, avokado, sladoled, orašasti plodovi, puter i sir su na listi za izbjegavanje jer se masna hrana sporo vari.

Kisela hrana – Prženo i začinjeno ne treba da jedete prije spavanja jer je riječ o “kiseloj hrani”, a čak 10 posto mlađih muškaraca pati od kiseline iako to i ne zna.

Alkohol – Možda će vam čašica-dvije pomoći da lakše utonete u san, ali alkohol remeti dublju fazu u kojoj se najbolje odmaramo.

Savjet plus: Ako ste gladni, pojedite bananu ili kivi jer se brzo vare, žitarice cijelog zrna jer pojačavaju lučenje serotonina, kajganu koja se vari brže od kuvanih jaja.

 

 

 

 

vijestionline.live

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here