Hrana koja šteti zdravlju,a najčešće je veoma ukusna

0

Hrana koja je primamljiva već na oko, a i stvarno ukusna, je upravo ona koju najčešće srećemo, a koja je nažalost najštetnija za zdravlje. Mnogi joj teško odoljevaju, a neki se drže principa „dozvoljeno je zgriješiti bar ponekad“. Zašto žudimo za kremastim, hrskavim, prženim jelima koja nas lako nadimaju, dižu holesterol i krvni pritisak? Zato što imaju dobar ukus, složiće se mnogi.

Nezdrava hrana i kalorije razlog za sve više gojaznih
Gojaznost je jedan od vodećih zdravstvenih problema današnjice. Brz tempo i način života, nedostatak vremena za rekreaciju i fizičke vežbe, kao i nekvalitetna ishrana, zaslužni su za sve veći broj gojaznih ljudi, posebno djece i tinejdžera. Kalorije koje unosimo obično ne potiču iz hranljivih namirnica bogatih vlaknima, kao što su voće i povrće, ili integralne žitarice, ili iz zdravih proteina, kao što su nemasno meso i mliječna hrana sa niskim sadržajem masti. Umesto toga, češće posežemo za onom hranom koju stručnjaci smatraju glavnim krivcem za zakrčenje arterija – topljenim sirom, glaziranim pecivom punjenim zašećerenim džemom, kesama kolačića, čipsa ili bilo čega prženog u dubokom ulju.

30 grama čipsa sadrži čak 152 kalorije
Čips je omiljena grickalica uz film ili kao užina. Međutim, samo 30 grama običnog čipsa ima 152 kalorije i 10 grama masti, od toga 3 grama zasićenih. Ako jedete samo sto grama čipsa nedeljno, za godinu dana ćete unijeti 23.400 kalorija i naravno dobiti ne mali broj kilograma. Umjesto čipsa probajte pirinčane ili kukukuruzne galete koje više nisu neukusne pločice nalik stiroporu, kao nekada.

Ukusna krofna sadrži previše masti
Krofne skoro svi volimo, ali, da li ih voli i naš organizam? Bijelo brašno, bijeli šećer i sve to prženo u dubokom ulju je „užasavajuća“ kombinacija koja narušava zdravlje organizma. Samo jedna krofna može da sadrži čak 300 kalorija, 28 grama ugljenih hidrata i 19 grama masti, (5 grama zasićenih masti i 4 grama trans masti). Stručnjaci podsjećaju da samo 30 odsto kalorija treba da potiče od masti. To je oko 65 grama u dnevnoj ishrani od 2.000 kalorija. Ukoliko pojedete nekoliko krofni uz kafu – dostićićete dnevnu kvotu masti. Najbolje bi bilo da krofne, koje možda jedete za užinu, zamijenite pecivom od cijelog zrna žitarica.

Hrana od tjestenina, pa još zapečena – veliko NE
Tjestenina prelivena puterom, sirom, parmezanom…pa zapečena. Zaista zvuči savršeno, ali treba znati da porcija od samo 100 grama ove kombinacije namirnica sadrži 543 kalorije i 33 grama masti (od kojih je 19 zasićenih!). Nutricionisti kao zamjenu preporučuju tjesteninu od integralnih žitarica, prelivenu paradajzom, kao mnogo zdraviju soluciju, jedna ta porcija sadrži samo 92 kalorije.

Kobasice imaju veze sa pojavom raka crijeva
Bilo da ih pržite za doručak,ručak ili ih spremate na roštilju, kobasice su opasne po zdravlje. Istraživanja iz 2015. godine pokazala su da su kobasice, slanina i drugo crveno meso, povezani sa pojavom raka crijeva. Jedna svinjska kobasica sadrži 217 kalorija i 19,5 grama masti, a umjesto svinjske, stručnjaci savetuju pileću ili ćureću kobasicu.

Pohovana piletina rekorder po kalorijama
Pohovana pileća prsa imaju skoro 400 kalorija i 22 grama masti. Spremaju se u fritezi, odnosno prže u dubokom ulju. Ukoliko već ne možete bez piletine, probajte da konzumirate grilovanu, bez kožice, umesto pohovane.

Pomfrit birajte u manjem pakovanju
Pomfrit vole sve generacije, ali jedna velika porcija od 180 grama sadrži otprilike 570 kalorija, od kojih polovina potiče iz masti. A s obzirom na to da se pljeskavica ili hamburger jedu uz pomfrit, u toj ćete kombinaciji u organizam unijeti još 670 kalorija i 39 grama masti. Zbog toga se trudite da uvek birate manje pakovanje pomfrita koje ima 230 kalorija i 13 grama masti.

Bijeli hljeb za crne prognoze šećera u krvi

Bez bijelog hljeba mnogima je teško da započnu dan. Kriška bijelog hljeba nudi nešto više od 65 kalorija iz bijelog brašna, jednostavnog i brzo probavljivog ugljenog hidrata, koji uzrokuje porast i pad šećera u krvi. Budući da ima tako malo hranljivih materija, bijeli hljeb ostavlja osjećaj gladi za vlaknima i vitaminima koji su potrebni našem tijelu. Za isti broj kalorija, parče hljeba od cijelog pšeničnog zrna nudi ukus orašastih plodova, obezbjeđuje 2 grama vlakana zdravih za srce, proteine i hranljive materije poput selena, magnezijuma i kalijuma. Probajte bijeli hljeb da zamjenite crnim, integralnim ili pecivom od cijelog zrna žitarica.

 

 

 

 

 

eklinika.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here