Guverner Illinoisa 1. mart proglasio Bosansko-američkim danom

0

Guverner J. B. Pritzker potpisao je u saveznoj državi Illinois proglas kojim se 1. mart, inače datum kojim obilježavamo Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, proglašava i Bosansko-američkim danom.

Kako je navedeno u ovom dokumentu, američki državljani koji vuku porijeklo iz naše države svoju bogatu kulturu inkorporirali su u američki način života, a uveliko su doprinijeli i istraživanjima, tehnologiji, medicini, arhitekturi, sportu, književnosti, umjetnosti, filmu i muzici u SAD-u.

“Chicago i susjedni gradovi osjetili su bosansko prisustvo kroz posao, kulturne, obrazovne i komemorativne događaje. Prvi doseljenici iz BiH stigli su u Chicago krajem 19. stoljeća. Raznolika su zajednica koja prihvata multikulturalizam kao temeljni princip društva”, piše u proglasu, prenosi Stav.ba.

Također, u proglasu se navodi da su hiljade preživjelih u Genocidu potražili svoje utočište u Illionisu te da su zahvalni državi koja im je ponudila pomoć na kraju 1990-ih i početkom 2000-ih, ali i priliku da uspiju i doprinesu američkom društvu.

“1. marta je poznat kao Dan nezavisnosti BiH, a J. B. Pritzker, guverner savezne države Illinois, 1. mart 2022. godine proglašava i Bosansko-američkim danom”, zaključuje se u proglasu koji je potpisao spomenuti guverner ukrajinskog porijekla.

alt