Evo koje voće i povrće vas čuva od moždanog udara

0

Istraživanje je pokazalo da konzumacija većih količina voća i povrća s bijelim ‘mesom’ poput jabuka, krušaka može pomoći u zaštiti od moždanih udara.

Holandski istraživači, koji su 10 godina pratili zdravlje više od 20 hiljada osoba, ipak nisu otkrili razlog zbog kojeg je rizik od moždanog udara manji čak 52 posto kod osoba koje jedu puno jabuka, krušaka, banana ili karfiola. Stručnjaci upozoravaju da to ne znači da ljudi trebaju prestati jesti druge vrste voća i povrća.

Na početku istraživanja sudionici su ispunili detaljni upitnik o prehrambenim navikama i načinu života u prethodnoj godini, a nakon toga praćeni su sljedećih deset godina te je istraživana veza boje voća i povrća i rizika od moždanog udara. Naučnici su uočili da je povećanje potrošnje ‘bijelog’ voća i povrća za 25 grama dnevno vezano uz devetpostotno smanjenje rizika od udara.

Isto istraživanje nije pokazalo da na učestalost moždanih udara utiče konzumiranje tamnozelenog lisnatog povrća, kupusa i salate citrusa ili crvenog voća i povrća.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here