Evo kako izbjeći bol u vratu i glavi zbog gledanja u ekran

0

Stres prouzročen modernim načinom rada nije samo psihološki, već i samo svakodnevno obavljanje posla za kompjuterom ‘stresira’ i naše tijelo. Glava i vrat nerijetko pate zbog pozicije u kojoj su satima, dok zaneseno tipkamo i obavljamo posao. Uz bolove se često javljaju i problemi s ramenima, očima te dugotrajan umor.

– Ponekad je loše držanje uzročnik bolova i tegoba u našem tijelu – započeo je objašnjenje doktor i profesor Erik Peper sa sveučilišta u San Franciscu za Goop.

– Napravite brzinski eksperiment. Gurnite glavu prema naprijed, a zatim ju podignite kako bi gledali prema gore, koliko vam vrat dopušta. Ta neugodna pozicija upravo je ona koju ljudi za ekranom često nesvjesno zauzmu, a istraživanja su pokazala da ukoliko smo samo 30 sekundi u toj poziciji, javlja se bol.

Profesor objašnjava kako bol u glavi mogu prouzročiti razne stvari, no kako bismo se trebali koncentrirati i izbjeći što više uzročnika bolova možemo, a u ovom su to slučaju disanje i držanje.

Kako spriječiti bolove?
Naučite kako ne zadržavati tenziju u vratnim mišićima, tako da postanete svjesniji kad su oni napeti. Stisnite vratne mišiće, pa ih potom potpuno opustite, a probajte vježbu prakticirati što češće, dok se ne naviknete na opuštenost.

Koristite distrakcije kako bi se češće ustali iz pozicije u kojoj ste za laptopom – stavite si tajmer, koji će vas kao zvono u školi podsjetiti na kratko rastezanje ili odlazak do toaleta.

Ako ste na laptopu, obratite posebnu pozornost na ergonomiju i namjestite ekran tako da gledate gotovo ravno. Rub ekrana trebao bi biti u ravnini vaših obrva, a tipkovnica na krilu. Savjet profesora je podići laptop na postolje i koristiti odvojenu tipkovnicu.

Obratite pažnju na disanje i pokušajte udahnuti u trbuh, te se pritom ispravite.

Kako biste opustili oči od gledanja konstantno u blizinu, ako ste u mogućnosti, skrenite pogled na veću udaljenost, poput oblaka ili krošnji drveća

 

 

 

 

24sata.hr