EUROPARLAMENTARAC RASPAKOVAO ČOVIĆA: Thomas Waitz HDZ-ovu politiku nazvao fašističkom, pa otišao na sastanak s Komšićem!

0

Poslanik grupe Zelenih/EFA Thomas Waitz koji ovih dana zajedno sa predsjedavajućim Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju s BiH i Kosovom Romeom Franzom boravi u zvaničnoj posjeti, bez dlake na jeziku govori o HDZ-ovoj diskriminatornoj politici, i otvoreno je naziva fašističkom.

Waitz je sinoć u intervjuu za N1 govorio o etničkim podjelama i upitao:

“Imamo istinskog Hrvata koji glasa za istinskog hrvatskog predstavnika. Ko odlučuje ko je pravi Hrvat? Je li uzimamo nalaz krvi? to vodi ka fašizmu”, kazao je Waitz, izvještava novinska agencija “Patria”.

K tome je dodao kako Hrvatska nema najbolju ulogu te da ono što rade Srbija i Hrvatska vide kao jasan pokušaj uništenja BiH.

Čini se da se Waitz za razliku od HDZ-a puno bolje razumije sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem koji dijeli slična razmišljanja o politici HDZ-a BiH.

Međutim, Waitz i Komšić se nisu usaglasili samo oko toga, nego su upravo na današnjem sastanku u Predsjedništvu BiH zajednički konstatovali da se djelomične izmjene Ustava i Izbornog zakona trebaju izvršiti na način da ne bude daljnjih etnonacionalnih podjela, kao i što prije sprovesti svih pet presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Na kraju su poručili da je od velike važnosti da se svaki glas iz Bosne i Hercegovine čuje u Evropskom parlamentu, te da neće dozvoliti da se dešavanja u Bosni i Hercegovini kreću ka daljim podjelama i konfliktima, već ka putu evropskih vrijednosti i politika jednakosti u demokratskom društvu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Iz HDZ -a BiH nisu reagovali na ove poruke. Čini se da Čoviću i ideološkim nastavljačima Udruženog zločinačkog poduhvata fali hrabrosti da se suprotstave zvaničnicima stranke koja je preuzela njemačko ministarstvo vanjskih poslova, zaključuje “Patria”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here