EU upozorila Republiku Srpsku: Obustavite sve aktivnosti za formiranje entitetske agencije za lijekove

0

Direktor Generalnog direktorata Komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske unije Maciej Popowski uputio je upozoravajuće pismo liderima Republike Srpske, koje je u posjedu portala Klix.ba.

“Pišem vam kako bih izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog nedavnog usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a u Narodnoj skupštini RS-a, koji derogira postojeći Zakon o lijekovima BiH iz 2008. godine”, navodi na početku Popowski.

On navodi da bi osnivanje agencije za lijekove i medicinska sredstva RS-a stvorilo pravnu nesigurnost na tržištu medicinskih proizvoda s neizbježnim štetnim dejstvom po građane i privredu, uz potkopavanje jedinstvenog ekonomskog prostora unutar zemlje.

Ustavni okvir Bosne i Hercegovine ne pruža pravni osnov entitetima da se jednostrano povuku iz uspostavljenih državnih institucija ili zabrane primjenu državnog zakona na entitetskom nivou, dok entiteti i pododjeli moraju u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine”, jasan je Popowski.

Dalje navodi da bi za farmaceutske kompanije entitetski zakon značio da firme moraju dobiti dvije različite dozvole za promet lijekova, koje nisu međusobno priznate, te ispunjavati ​​različite zahtjeve.

“Istek važenja odobrenja za stavljanje u promet može rezultirati srednjoročnim i dugoročnim nestašicama lijekova i medicinskih sredstava u entitetu RS i potencijalno u cijeloj BiH. Pravo građana na jednak pristup zdravstvenoj zaštiti i lijekovima širom Bosne i Hercegovine bilo bi ozbiljno ugroženo”, upozorava evropski funkcioner.

On podsjeća da su zdravstvene ustanove ionako iscrpljene u borbi s pandemijom covid-19, a sada im prijeti da neće moći pacijentima pružiti kvalitetne zdravstvene usluge.

Osim toga, postoji veliki rizik od nejednake zaštite pacijenata u pogledu efikasnosti, kvaliteta i sigurnosti lijekova i medicinskih sredstava u RS-u i u cijeloj BiH”, dodao je.

Popowski podsjeća da je u Mišljenju Evropske komisije o BiH utvrđeno da treba pojednostaviti i uskladiti procedure registracije poslovanja i registracije među entitetima s ciljem unapređenja poslovnog okruženja i jedinstvenog ekonomskog prostora.

“Preporuke EU sa sastanaka zajedničkih tijela u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH usmjerene su na osiguranje kvalitetne i dostupne javne zdravstvene zaštite za sve građane. Ako se implementira Zakon o lijekovima RS-a, Bosna i Hercegovina bi nazadovala u usklađivanju s pravnim propisima EU i to bi dodatno odgodilo put BiH ka članstvu u EU“, upozorava Popowski.

Na kraju pisma Popowski apeluje na zvaničnike Republike Srpske da obustave sve aktivnosti koje dovode do stupanja na snagu i primjenu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a i osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva RS-a.

“Slični pokušaji podrivanja bh. zakonodavstva i institucija, posebno kršenje obaveza Bosne i Hercegovine prema SSP-u, također negativno utječu na proces evropskih integracija zemlje”, zaključio je.

Pismo je 16. decembra adresirano predsjednici RS-a Željki Cvijanović, premijeru RS-a Radovanu Viškoviću, predsjedniku Narodne skupštine RS-a Nedeljku Čubriloviću i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here