Dodik o odnosu sa Šestorkom: “Sve je isto, dođu neki novi, ali je to ista meta isto odstojanje”

0

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik gostovao je u emisiji Alternativne televizije u kojoj je pričao o akutelnim temama funkcioniranja nove vlasti u Bosni i Hercegovini.

Dodik je kazao kako je javnost znatiželjna jer je najavio proces “vraćanja nadležnosti”, ali da je to težak proces te da je potrebno dodatno definirati politiku koja će za takvo nešto stvoriti uslove.

Komentirao je i izjavu predsjednika SDP-a Nermina Nikšića o tome da ta stranka nema namjeru prepustiti poziciju direktora Uprave za indirektno oporezivanje SNSD-u.

“Sve je isto, dođu neki novi, ali je to ista meta isto odstojanje. Vidimo Nikšića koji neki dan kaže ako mi budemo insistirali na nekom mjestu, da će on insistirati. Ako je to odgovor, ja mogu isto da kažem. To samo repliciram njemu koji je uvijek bio korektan. Nema tu nekih pomaka. Mi smo definisali da ćemo podržati ustavnu BiH, a ne šta je imaginarna BiH”, istakao je Dodik.

Smatra da postoji vertikala vlasti koja je potpuno etablirana, a ide od nivoa RS-a do Predsjendištva BiH, a govorio je i o odnosu sa Šestorkom.

“Sa ekipom u Vijeću ministara dnevno komuniciramo. Prema tome sva ta njihova navodna zalijetanja u neko bolje mora da prođe prvo dogovor sa nama, ako toga nema, nema ničega. Davno sam rekao da ja to u Federaciji ništa ne pratim, mene to ne zanima”, naglašava Dodik.

Poručio je da se ne može zaobići RS u projektima jer će SNSD i stranke okupljene oko te stranke onemogućiti svaki projekat za koji je potrebno odobrenje Vijeća ministara u Federaciji BiH.