Dodik imao neprijatan telefonski poziv, ali to krije “kao zmija noge”: Šta mu je rekao Chollet?

0

Nakon što su predstavnici SAD-a i EU za izmjenu Izbornog zakona u BiH Matthew Palmer i Angelina Eichhorst odgodili svoj dolazak u BiH i nastavak pregovora o izbornim reformama, oglasio se i Derek Chollet, specijalni savjetnik američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena. U poruci koju je postavio na Twitteru stoji obavijest kako je telefonski razgovarao sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

– Danas sam u telefonskon razgovoru sa Miloradom Dodikom naglasio da su neprihvatljivi koraci vladajuće koalicije RS da podriva institucije BiH. Korupcija i antidejtonsko djelovanje imat će posljedice. Mora doći do povratka dijalogu unutar institucija BiH, napisao je Chollet.

Po svemu sudeći ovaj razgovor je za Dodika bio daleko neprijatniji nego što na prvi pogled djeluje. Naime, Dodikov kabinet u Predsjedništvu BiH, kao sekretarijat SNSD-a, koji redovno izvještavaju o većini susreta ili razgovora, telefonski poziv jednog ovako bitnog zvaničnika SAD-a su u potpunosti ignorisali. Kao da se nije ni dogodio.

Inače, kao što je ranije objavleno, Palmer i Eichhorst su u BiH trebali stići ove sedmice na nastavak razgovora o izmjenama Izbornog zakona. Međutim, kako je saopćeno, odlučili su da odgode dolazak, jer, kako je is5taknuto, domaći političari nisu uradili ono što su obećali prilikom posljednje runde pregovora, odnsono nije ostvaren napredak u približavanju stavova. Umjesto toga, politička kriza u BiH je dodatno produbljena.

Umjesto njih u BiH bi trebao doći predstavnik Ministarstva finansija i trezora SAD-a. On bi se danas trebao sastati sa predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH i Tužilaštva BiH. Inače, Ministarstvo finansija SAD-a formalno je donosilac odluka o sankcionisanju, koje uključuju zabranu ulaska u SAD i blokiranje imovine. U posljednjem “talasu”, sankcionisano je niz srpskih političara i biznismena sa Kosova, kao i 20-tak firmi iz Srbije i sa Kosova. Među njima je i potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, kao i biznismen Zvonko Veselinović, koji slove za osobe bliske predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Međutim, tom prilikom niko iz BiH nije sankcionisan, 9iako SAD već neko vrijeme da bi “crna lista” mogla biti proširena novim imenima iz BiH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here