Da li je Srbija odbila prodati oružje Rusiji?

0

Srbijanska vlada, od koje su mnogi u Rusiji imali velika očekivanja, odbila je poslati Moskvi oružje usred invazije na Ukrajinu, izjavio je načelnik Glavne obavještajne uprave ukrajinskog Ministarstva obrane Kyrylo Budanov, u razgovaru za Glas Amerike.

– Zapravo, gotovo jedina zemlja koja stvarno prenosi (Rusiji) više ili manje ozbiljno oružje je Iran. Neću vam ovdje reći ništa novo. Bilo je izvještaja da nešto dolazi iz Sjeverne Koreje, ali za to nema potvrde. I ne postoji niti jedan slučaj da bi zabilježili da je neko oružje došlo iz Sjeverne Koreje i da je korišteno. Možda samo još nismo vidjeli ili možda ide za neke druge potrebe. Što se tiče ostalih zemalja, Rusija pokušava kupiti bilo što, bilo gdje – jer su njihovi problemi doista značajni. Srbija, u koju su svi u Rusiji polagali velike nade, odbila im je poslati oružje – rekao je Budanov.

Prema šefu obavještajne službe, postoje određeni napori koje Rusija poduzima da kupi oružje preko trećih zemalja u više ili manje velikom opsegu.